Prostreno.cz

Jedlá soda výrazně pomáhá při léčbě chronických zánětů

Používáte jedlou sodu pouze na pečení nebo úklid? Velká chyba. Svým způsobem s ní můžete léčit třeba revmatoidní artritidu, diabetes nebo psoriázu. Jakých pravidel se při takovém kurýrování striktně držet?

Jedlá soda, chemicky nazývaná hydrogenuhličitan sodný nebo bicarbonát sodný, je běžně známa jako všestranný domácí pomocník s mnoha využitími - od pečení až po údržbu domácnosti (1). V poslední době se však stále více uznává také její potenciál v oblasti medicíny, konkrétně při léčbě různých zánětů. Tentokrát se zaměříme na jeho základní použití a principy použití v tomto kontextu.

Jedlá soda a záněty

Jednou z hlavních vlastností jedlé sody je její schopnost neutralizovat kyselost, což je velmi užitečné v zánětlivých procesech. Kyselé prostředí v těle může být ideální pro rozvoj různých zánětů a infekcí. Díky své alkalické povaze může jedlá soda pomoci zmírňovat záněty tím, že zvyšuje pH a snižuje kyselost v těle (1).

Příkladem toho je použití jedlé sody k léčbě infekcí močových cest, které jsou často způsobeny příliš kyselým pH moči. Přidáním jedlé sody do vaší stravy můžete pomoci neutralizovat kyselost moči a zabránit šíření bakterií (2).

Dalším populárním použitím jedlé sody je jako domácí lék na zánětu dásní a stomatitidu. Použití roztoku jedlé sody k oplachu úst několikrát denně může pomoci zmírnit zánět a podpořit léčbu (2).

Nedávná americká studie (3) uskutečněná na lékařské fakultě Medical College of Georgia přináší vskutku zajímavé poznatky. Vyplývá z nich totiž, že uvedený produkt může být lékem na autoimunitní onemocnění. Čistě pro vysvětlenou jde o stav, při němž imunita omylem útočí na vlastní tělo a napadá jeho tkáně, v důsledku čehož není organismus schopný bránit se virům, infekcím a choroboplodným zárodkům.

Za autoimunitní onemocnění můžeme označit třeba revmatoidní artritidu, lupus, Crohnovu chorobu, roztroušenou sklerózu, diabetes 1. typu, psoriázu nebo celiakii. V drtivé většině případů ji také doprovází chronický zánět, což je další výstražná odezva (3).

Dodržování zásad užívání jedlé sody

Ačkoliv přínosy jedlé sody zahrnují řadu potenciálních zdravotních přínosů, je důležité dodržovat následující zásady pro její bezpečné použití:

1. Dávkování: Vždy je důležité dodržovat doporučené dávkování. Příliš mnoho jedlé sody může způsobit nežádoucí účinky, jako je vyčerpání draslíku v těle.

2. Konzultace s lékařem: Přestože je jedlá soda všeobecně bezpečná pro většinu dospělých, mohou existovat určité zdravotní stavy nebo léky, které by mohly omezit její použití. Například lidé trpící na ledvinové nemoci by měli jedlou sodu užívat pouze pod dohledem lékaře.

3. Dlouhodobé použití: Přestože je jedlá soda účinná při léčbě akutních případů zánětů, její dlouhodobé použití může ohrozit rovnováhu kyselin a zásad v těle.

4. Nepoužívejte na prázdný žaludek: Užívání jedlé sody nalačno může vést k zvýšené kyselosti žaludku a potenciálním zažívacím potížím.

Jedlá soda má mnoho vlastností, díky kterým může být užitečná při léčbě zánětů. Při jejím užití je však důležité dodržovat určité bezpečnostní pokyny a vždy konzultovat jakékoliv dlouhodobé nebo významné změny ve vaší stravě nebo léčbě se zdravotnickým odborníkem.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Hydrogenuhličitan_sodný, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9475337/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5940560/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat