Prostreno.cz

Alobalu v kuchyni moc prostoru raději nedávejte

Hliníková fólie je součástí vašich kulinářských rituálů a nedovedete si bez ni představit ani jednu gastro akci? Co když vám řekneme, že negativně ovlivňuje váš mozek, kosti i štítnou žlázu? Možná své stanovisko rychle přehodnotíte…

Hliníková fólie se velmi často používá v kuchyních po celém světě, a to především kvůli její univerzálnosti. Tento kuchyňský pomocník, známý také pod názvem alobal, však může představovat riziko pro naše zdraví. Lékaři proto varují před jeho hojným používáním při vaření.

Kde je hliník?

Hliník je prvek, který se v našem životním prostředí vysktuje přirozeně. Je součástí mnoha výrobků, které denně používáme, včetně kuchyňských potřeb, jako je právě hliníková fólie. Hliníkové předměty však mohou uvolňovat malé částice hliníku do jídla, a to zejména pokud jsou vystaveny vysokým teplotám nebo kyselým jídlům, jako jsou rajčata nebo citronová šťáva.

Essam Zubaidy, což je výzkumný pracovník chemické technologie na univerzitě ve Spojených arabských emirátech, která sídlí ve městě Sharjah, provedl rozsáhlou studii (1), z jejíchž výsledků mrazí. Lékařský odborník na základě svých poznatků tvrdí, že neurotoxická povaha alobalu negativně ovlivňuje funkce mozku a lidem v jeho blízkosti hrozí úbytek mentality, ztráta paměti, tělesné kontroly i koordinace. Vaření s hliníkovou folií rovněž způsobuje odvápnění kostí, plicní fibrózu a další dýchací problémy (1).

Jak používat alobal?

Bezpečné použití hliníkové fólie závisí na tom, jak a kde ji aplikujete. Pokud ji například používáte pro zabalení a ochranu jídla před oxidací nebo kontaminací během skladování v lednici, může být její použití považováno za bezpečné. Měli byste se ale vyhnout použití fólie při grilování nebo vaření při vysokých teplotách. Jedna porce připravená s alobalem obsahuje až 240 mg hliníku! Doporučený denní limit je pouze 40 mg! Kyselá jídla si s alobalem také moc nerozumí (1). Co s tím?

Namísto hliníkové fólie můžete použít známé alternativy, jako jsou nerezové nebo skleněné nádoby, které jsou bezpečné pro použití při vyšších teplotách i pro skladování potravin.

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1452398123195563, www.en.wikipedia.org/wiki/Aluminium






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat