Prostreno.cz

Voňavá skořice chrání i před cukrovkou

To, že cukrovku zatím nemáte ještě nezaručuje vaše stoprocentní bezpečí. Co když trpíte jejím předvojem, který se nazývá prediabetes? Srazte mu hřebíček skořicí!

Počet pacientů s diabetem narůstá takovým tempem, že se odborníci obávají nejhoršího. A to právem. Už teď toto metabolické onemocnění patří mezi časté příčiny předčasného úmrtí, přičemž má v globálním měřítku dle Světové zdravotnické organizace na svědomí více než dva miliony případů ročně (1). S úlevou si říkáte, že co se vás týká, jste z obliga? Možná to tak vůbec není.

Netušený předvoj

„Termín prediabetes je pro mnohé vcelku neznámý, což je s ohledem na to, že jde o běžný populační stav, nesmírně alarmující,“ upozorňuje australská registrovaná dietoložka Helen Jackson (2). „Popsat se dá jako zvýšená hladinu cukru v krvi, ale bez jakýchkoli jiných příznaků, které by dotyčného upozornily na to, že se něco děje,“ popisuje jmenovaná expertka. „Problém je v tom, že bez zjevných symptomů a s absencí léčby prediabetes přeroste v cukrovku, kterou řada lidí začíná pociťovat až ve chvíli, kdy je už pozdě,“ dodává dietoložka Helen Jackson. Jak tento děsivý progres zastavit? Tak jistě, že klíčová je návštěva lékaře, který provede patřičné preventivní vyšetření a test glykémie. Další záchranné opatření představuje pravidelná konzumace skořice, a to v o špetku větších dávkách.

Prášek, co se nezdá

Poznatky studie (3) z letošního roku, o nichž informuje biomedicínský magazín American Journal of Clinical Nutrition, sdělují, že právě skořice snižuje prediabetikům hladinu cukru v krvi, čímž výrazně omezuje pravděpodobnost budoucího diabetu. „Jsem přesvědčená o tom, že skořice je perfektní základní potravinou každé spíže, protože může ochutit celou řadu pokrmů s minimálním počtem kalorií a nabídnout svou antioxidační aktivitu všem, kteří chtějí mít svůj krevní cukr pod kontrolou,“ vychvaluje vlastnosti tohoto aromatického koření americká regtistrovaná dietoložka Lisa Drayer (3). Už víte, kam ho přidáte? Zkuste třeba čaj – stačí menší množství zalít horkou vodou. Klidně ho ale zakomponujte i do ovesné kaše, jogurtu a smoothie.

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (2) www.houseofwellness.com.au/health/conditions/prediabetes-warning-signs, (3) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000291652400008X





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat