Prostreno.cz

Banán je nedílnou součástí hubnoucího režimu

Banán je sladký, mnoho lidí se mi v redukčním režimu vyhýbá. Je to ale zbytečné! Cestu za vysněnou postavou rozhodně nekomplikuje.

Banány patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Díky své sladké a lahodné chuti, univerzálnosti a dostupnosti jsou oblíbené nejen u dětí, ale i u dospělých. Avšak banány nejsou jen chutným snackem, který můžete sníst kdykoliv během dne. Toto žluté ovoce nabízí řadu významných zdravotních přínosů, včetně podpory hubnutí.

Pomocník při hubnutí

Banány mohou vypadat jako kalorická bomba, ale jsou skvělým pomocníkem při hubnutí. Díky svému obsahu přirozených cukrů jsou schopny rychle zasytit a zároveň dodávat energii, což omezuje potřebu nezdravého přejídání. Navíc, banány mají nízký až střední glykemický index, což znamená, že jejich cukry se uvolňují pomalu do krevního oběhu, což pomáhá udržovat konstantní hladinu cukru v krvi a zabraňuje náhlým vrátkům hladu (3).

Chutný zprostředkovatel vlákniny

Ano, banány jsou sladké a obsahují přibližně 110 kalorií, což je třeba oproti jahodám takřka dvojnásobek. Bylo by ale chybou si myslet, že dietě odporují. Tyto plody jsou báječným zdrojem hned několika klíčových živin, jako je například vláknina, draslík, hořčík, mangan a vitamin C. Vláknina během dne perfektně zasytí, což vede ke konzumaci menších porcí. V jednom banánu naleznete zhruba 12 procent její doporučované dávky, což hubnutí dozajista ovlivní (1). Ovšem pozor, musíte vědět, po jakém kousku v obchodě sáhnout. V čem je zásadní rozdíl?

Méně zralosti rovná se více pozitiv

Zelenější, a tedy i méně zralé kusy, mívají vyšší hladinu rezistentního škrobu. Tělo ho tráví mnohem pomaleji, čímž se pocit sytosti nenásilně prodlouží. I z tohoto důvodu mohou být banány neodmyslitelnou součástí jakéhokoli redukčního režimu. Jak tyto plody pomalu dozrávají, škrob se přeměňuje na cukr, který jim dodává typickou sladkou chuť, přičemž se mění i jejich konzistence. Samovolný proces zrání tu bohužel trochu snižuje množství zdravotních i fitness účinků (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6400781/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6627159/, (3) www.medicinenet.com/are_bananas_good_for_diabetes/article.htm





Celkem 1 komentářů

Ludmila kupková
10.03.2024

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat