Prostreno.cz

Špatný spánek je příčinou cukrovky i při zdravém stravování

Ráno řecký jogurt, k obědu květákové kari s cizrnou a večeře v rytmu zeleninového salátu. Chválíte se za to, jak zdravě jíte? Cukrovka vás může postihnout tak jako tak. Záleží na délce vašeho spánku!

S cukrovkou žije na celém světě něco kolem 540 milionů dospělých ve věkovém rozmezí 20 až 79 let, přičemž se předpokládá, že toto číslo v příštích šesti letech vzroste na 640 milionů jedinců (1). Co se týká prevence, běžně se doporučuje pravidelná fyzická aktivita, konzumace zdravé stravy a udržení optimální tělesné hmotnosti (2). Opravdu to ale stačí? Podle všeho ne.

Faktor zvaný budík

Nová studie (3) zjistila, že lidé, kteří v noci spí méně než šest hodin, mají pozoruhodně vyšší riziko diabetu ve srovnání s těmi, co v lůžkovinách tráví sedm až osm hodin denně. Toto tvrzení pochází z hodnocení životních návyků více než 240 tisíc zúčastněných dobrovolníků, které odborníci sledovali dlouhých 13 let. „Naše výsledky by neměly vyvolávat obavy, mají spíše připomenout, jak důležitou roli ve zdraví spánek hraje. Z hlediska náklonnosti k diabetu jeho nedostatek zdravá strava skutečně nekompenzuje,“ shrnuje získané poznatky švédský vědecký výzkumník a hlavní autor studie Christian Benedict (4). Věc se má tedy tak, že když jde o diabetes, v případě malého množství nočního odpočinku vás nezachrání ani kila zeleninových salátů a dalších oceňovaných vyvážených pokrmů. Spát se prostě musí!

Znát je každá minuta

Potvrzuje to i výzkum (5) americké Kolumbijské univerzity z loňského roku. Jeho prostřednictvím se prokázalo, že když si ženy zkrátí spánek o 90 minut, zhruba po 30 dnech tohoto režimu se jim výrazně zvýší inzulinová rezistence a tím i pravděpodobnost uvedené choroby. I proto nás odborníci nabádají, abychom pobyt v peřinách nepodceňovali a snažili se ho zkvalitnit cvičením, omezeným používáním elektroniky, dechovým cvičením i abstinencí (6).

Zdroje: (1) www.diabetesatlas.org/, (2) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/diabetes, (3) www.eurekalert.org/news-releases/1036450, (4) www.nypost.com/2024/03/05/lifestyle/poor-sleep-linked-to-diabetes-risk-even-while-eating-healthy/, (5) www.cuimc.columbia.edu/news/shortening-sleep-time-increases-diabetes-risk-women, (6) www.nypost.com/2024/01/01/lifestyle/new-year-can-bring-better-sleep-at-night-if-you-follow-these-9-smart-steps/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat