Prostreno.cz

Častá konzumace pizzy a burgerů se pojí s předčasnou smrtí

Jsou pizzy a hamburgery vaším denním požitkářským rituálem? Zbystřete. Ultra zpracované potraviny obsahují mnoho přidaných přísad, jako je cukr, sůl, tuk a umělá barviva nebo konzervační látky. Nahrávají tak zdravotním problémům i smrti.

Hamburger je hamburger. Ten nic nenahradí. Jenže z dlouhodobého hlediska může tělu způsobit velké nevratné poškození. To, že zpracované potraviny poškozují zdraví, je známý fakt. Nový výzkum (1) odhalil, že konzumace ultrazpracovaných potravin (komerčně vyrobených průmyslovým zpracováním) může zkrátit život člověka a předurčit ho k předčasné smrti.

Zpracované potraviny, obezita a cholesterol

Zpráva CNN uvádí, že podle přezkumu 45 metaanalýz na téměř 10 milionech lidí hamburgery, pizzy a další laskominy podobného typu, ke kterým patří párky v rohlíku i balené sušenky, zvyšují riziko rozvoje nepříznivých zdravotních stavů (a to až o 50 procent). Hlavní autor studie Wolfgang Marx se nechal slyšet, že se svým týmem našel konzistentní důkazy spojující vyšší příjem ultrazpracovaných potravin s nadměrným obsahem soli, oleje, cukru, přidaných barviv a jiných látek s kardiovaskulárními chorobami a duševními poruchami.

Výzkumníci na základě svých zjištění varují, že pravidelná konzumace ultrazpracovaných potravin zvyšuje riziko obezity o 55 procent a poruch spánku o 41 procent. Ve hře je dokonce i rozvoj diabetu 2. typu (riziko je v tomto případě vyšší o 40 procent) a deprese (nárůst o 20 procent).

Identifikujte zpracované potraviny

Pořád nemáte jasno v tom, co vlastně jíst? Dobrým příkladem je vařená kukuřice. Ta patří k minimálně zpracovaným potravinám, ale jakmile se zakonzervuje, již spadá do horší kategorie. Kukuřičné lupínky, tolik oblíbená snídaně většiny lidí, se pak považuje za ultrazpracovanou potravinu, se kterou by se mělo šetřit. Jestli v souvislosti se svojí stravou tápete, věřte, že sestavovat si (správně) svůj jídelníček, není obtížné.

Respektujte pravidla potravinové pyramidy

Vaše strava by měla byt pestrá, porce jídel přiměřené a složené z nutričně hodnotných potravin. Jezte více rostlinných než živočišných potravin. Zeleninu (případně ovoce) si dopřejte ke každému dennímu jídlu a upřednostňujte celozrnné obiloviny a výrobky z nich. Zároveň střídmě solte a alespoň jednou týdně si dopřejte tučnou mořskou rybu. Pak vás příležitostný hřích v podobě hamburgeru nezaskočí.

Zdroje: (1) www.bmjopen.bmj.com/content/6/3/e009892, www.thehealthsite.com/diseases-conditions/love-pizza-and-burger-research-finds-link-between-ultra-processed-food-and-early-death-1067756/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat