Prostreno.cz

Pokud máte problémy se spánkem, okamžitě přestaňte jíst tato jídla

Nic proti kořeněným pokrmům, ale večer si je raději nedávejte. Můžete mít nejen potíže s usínáním, ale i hodně živé sny, které vás budou budit. Na co dalšího si nechat zajít chuť?

Kdo by se dneska nechtěl dobře vyspat, aby s pocitem vitality mohl čelit všem stresujícím nástrahám moderního světa. Možná se i vy snažíte v ložnici nastavit ty nejideálnější podmínky. Přesně proto jste chrápajícímu partnerovi ustlali na gauči, vypnuli světelné i zvukové rušivé elementy a pořádně vyvětrali, protože čerstvý vzduch je na odpočinek jako dělaný. Co když je to ale jen polovina úspěchu?

Pozor na ledničku i spižírnu

„Pro zajištění dobré kvality spánku je zásadním faktorem i stravování. Některé druhy potravin spánek prokazatelně podporují, zatímco jiné mohou způsobit jeho narušení,“ popisuje americká specialistka Chelsie Rohrscheib, která se zabývá populačními návyky. Jestli se vám nedaří usnout, do rána se několikrát probudíte, a ke všemu cítíte pálení žáhy nebo jiné zažívací potíže, pak bude na vině špatná volba jídelníčku. Dalším důkazem bývají i častější potřeby na toaletu a hodně intenzivní sny, upozorňuje zase kalifornský lékař Raj Dasgupty. Podle něj byste se ve večerních hodinách měli vyvarovat pokrmům s vysokým obsahem tuku, cukru i kyselin, stejně jako kořeněným jídlům, alkoholu a zdrojům kofeinu. Jen tak pro jistotu – nejedná se jenom o kávu, tento stimulant zprostředkovávají i čaje, energetické nápoje, slazené limonády a hořké kvalitní čokolády. Takže tudy cesta nevede. Kudy ano?

Kiwi a mandle uspí natotata!

„Skvěle se vám bude spát po konzumaci bílkovin, vlákniny a komplexních sacharidů. Obzvláště prospěšné jsou také mléčné výrobky, protože obsahují aminokyselinu tryptofan, která je nezbytná pro produkci serotoninu a melatoninu, tedy dvou chemických látek potřebných pro pocit relaxace,“ doporučuje jmenovaná spánková Chelsie Rohrscheib. Ta do jídelníčku doporučuje zahrnout i banány, ovesné vločky, mandle, třesně, krůtí maso a kiwi.

Zdroj: www.foxnews.com/health/trouble-sleeping-could-be-surprising-reason-experts-say






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat