Prostreno.cz

Děti, které pijí ovocné šťávy, se v dospělosti stravují zdravěji

Limonády slazené cukrem dětem samozřejmě chutnají, ale ty následky! Pokud je konzumují už v raném věku, mívají v dospělosti nadváhu i nezdravé stravovací návyky. To se jim s jablečným džusem ale nestane.

Co by rodiče pro své děti neudělali, že? Někdy ale může mít jejich dobrý úmysl neblahé následky. Poučným příkladem za všechny je třeba kola. Sklenka, kterou si potomek vyprosí, dokáže zapříčinit obezitu v dospělosti.

Počítá se každý doušek

Nejsou to jen plané řeči, ale holá a děsivá realita. Britští experti sledovali celkem 14 tisíc dětí, a to od narození až po dosažení plnoletosti, načež své poznatky zveřejnili prostřednictvím magazínu European Journal of Clinical Nutrition (1). Bohužel z nich vyplynulo, že ty, které konzumovaly perlivé nápoje a cukrem slazené limonády před dosažením dvou let, mají ve druhém desetiletí života značnou nadváhu a velmi nezdravé stravovací návyky. U batolat, jimž rodiče dávali čistý jablečný džus a stoprocentní ovocné šťávy, tento jev zpozorován nebyl.

Co můžeme udělat dnes…

…to neodkládejme na „někdy“. „Včasný správný jídelníček vytváří stravovací vzorce, které ovlivňují tělesnou váhu v průběhu celého života. Velmi důležitým rodičovským krokem je tedy nastolení brzkých dobrých návyků, které vylučují nadbytek cukru a tuku, a naopak zajišťují optimální příjem vitaminů, minerálů a rostlinných polyfenolů,“ doporučuje spoluautor studie a výživový terapeut David Benton (2). Ten upozorňuje i na další fakt objevený jeho odborným týmem, a to souvislost mezi přeslazenými perlivými nápoji a sociální deprivací. Podle něj mají přístup k čistým ovocným nektarům spíše děti z bohatších poměrů, což vytváří nepřekonatelné zdravotní rozdíly. Na závěr je nutno připomenout, že potraviny bohaté na klíčové živiny jsou pro fyzický i duševní vývoj dospívajících naprosto zásadní, přičemž omezují rizika chronických chorob (3).

Zdroje: (1) www.www.sciencedaily.com/releases/2024/04/240412113113.htm, (2) www.nypost.com/2024/04/29/lifestyle/drinking-fruit-juice-as-a-child-can-stop-obesity-later-in-life-new-research-suggests/, (3) www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Nutrition_older_children/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat