Prostreno.cz

Zinek nezkracuje dobu onemocnění, jak se předpokládalo

Když je člověk nemocný, doporučuje se, aby navýšil příjem zinku, který může urychlit léčení. Žádné převratné změny to ale nepřinese, naopak se ke stávající chorobě mohou přidat ještě nevolnosti a střevní obtíže.

Zinek tělo využívá nesčetnými způsoby. Vždyť na něj spoléhá více než 300 enzymů, které napomáhají metabolismu, trávení, nervovým funkcím a mnoha dalším životně důležitým procesům (1). Už poměrně dlouho má tento minerál pověst prostředku, jenž v případě neduhů také značně urychluje uzdravení i o několik dní, protože narušuje vazbu a replikaci virů (2). Je to ovšem asi zcela mylná informace. Bývá tedy v těchto případech jeho užívání zbytečné?

Dobrý úmysl s nepříjemnou dohrou

Dostatečný příjem zinku pohodlně zajistí zdravá strava obohacená o červené a kuřecí maso, rýži, ryby, kořenovou i listovou zeleninu, obiloviny, luštěniny a semínka. A pokud ne, pořád jsou v lékárnách i drogeriích k mání doplňky stravy, s nimiž se dá doporučená denní dávka splnit také. Rekonvalescenci to však nepopožene, bohužel. Ani trochu! Analýza (3) 34 předešlých studií o účinnosti tohoto prvku odhalila, že jeho konzumace tu nepředstavuje absolutně žádný rozdíl. Ke všemu jeho zvýšené dávkování za účelem svižnější léčby může podle autorů způsobit nežádoucí vedlejší účinky, jako je nepříjemná pachuť v ústech, celková nevolnost a střevní potíže spojené s průjmem, nebo naopak zácpou.

 Risk není zisk

„Lidé, kteří při onemocnění zinek zvažují, by si měli být vědomi omezené základny důkazů a hrozících potenciálních komplikací. V konečném důsledku je na každém jednotlivci, aby se rozhodl, zda riziko nepříjemných vedlejších účinků stojí za výhodu potenciálního zkrácení nemoci,“ zdůrazňuje expertka a hlavní vedoucí výzkumu Daryl Nault, která působí na Marylandské univerzitě integrativního zdraví. Od této živiny proto raději žádné převratné zázraky nečekejte, kurýrovat se zřejmě budete stejnou dobu, ať už ji užíváte či nikoli.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32394086/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8543785/#CD014914-bbs2-0014, (3) www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD014914.pub2/full





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat