Prostreno.cz

Superpotraviny pro vaši krásu i zdraví: Víte, co sezobnout?

V létě (a nejen v tomto ročním období, ale po celý rok) je důležité používat ochranné prostředky proti škodlivému UV záření. Jeho negativní dopady na náš organismus dokáží zmírnit i některé potraviny.

V žádném případě nemůžeme jídlem nahradit ochranné krémy apod., jen je dobré v létě, kdy je sluneční záření nejintenzivnější, k nim přidat i ochranu „zevnitř“. A které pochoutky bychom neměli v letním období rozhodně vynechávat?

1. Rajčata

Tyto červené plody obsahují velmi silný antioxidant lykopen, u něhož byly nedávnou německou studií prokázány silné ochranné účinky proti škodlivému vlivu UV záření na náš organismus. A protože mají rajčata v létě sezonu, měli bychom toho co nejvíce využít!

2. Kustovnice čínská

U nás zatím nepříliš zdomácnělá plodina, kterou seženeme nejčastěji sušenou, je považována za jednoho z nejsilnějších ochránců proti škodlivému oxidativnímu stresu způsobenému UVA zářením. Ačkoli byly tyto účinky jednoznačně prokázány zatím pouze u zvířat, vědci předpokládají podobný efekt i u nás lidí.

3. Pomeranče

Společně s dalšími citrusy je úžasnou zásobárnou vitaminu C, jenž je jedním z nejsilnějších antioxidantů. Pomáhá chránit proti vlivům UV záření, navíc podporuje hojení zánětů způsobených spálením od slunce. Kromě toho stimuluje tvorbu kolagenu.

4. Zelený čaj

Hledáte ideální nápoj na léto? Sáhněte po zeleném čaji! Je bohatý na antioxidanty, takže pomáhá redukovat škodlivé účinky UV záření.

5. Kurkuma

Jste fanoušek indické kuchyně? Pak věřte, že byste se mu neměli v létě vyhýbat, ačkoli se při jeho konzumaci občas ještě více zapotíte. Jedním z typických indických koření je totiž kurkuma obsahující antioxidant kurkumin, u něhož byly prokázány protektivní účinky proti slunečním paprskům.

6. Houby

Obsahují betaglukany, látky, jež podporují imunitu a snižují oxidativní stres způsobený UV zářením. Pokud nejste zrovna fanoušek hub, vězte, že se betaglukany dají sehnat v lékárně v tabletách…

7. Tmavá čokoláda

To nejlepší na konec. Kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa nám prospívá i v létě – jsou v ní totiž flavonoidy, silné antioxidanty snižující škodlivost UV záření na náš organismus.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat