Prostreno.cz

Škodlivé ultrazpracované potraviny tvářící se zdravě

Proteinové tyčinky jsou zdravé, že? A rostlinná mléka zrovna tak. Ale ne, musíme vás bohužel zklamat, tyto potraviny spadají do ultrazpracované skupiny, proto od nich žádná pozitiva nečekejte.

Některé potraviny jsou považovány za součást vyvážené stravy, zatímco jiné ne. A pak je tu ještě jedna kategorie – produkty, které si představujeme jako výživné a prospěšné, ale ve skutečnosti jsou silně zpracované a jejich přínos pro tělo může být hodně sporný. Nemáte je doma také?

Co na srdci, to na jazyku? Spíše opačně

Odborníci jsou si na základě svých četných výzkumů (1) takřka stoprocentně jistí, že jídelníček s vysokým obsahem ultrazpracovaných neřestí zvyšuje riziko více než 30 zdravotních problémů, a to včetně kardiovaskulárních onemocnění, metabolických poruch a duševních nemocí. Je proto zásadní věnovat pozornost nejen nutriční hodnotě konzumovaných pokrmů, ale také míře, do jaké byly průmyslově upraveny.

Hotová jídla

Lasagne, rizota nebo různá masa s omáčkou bývají propagovány jako prémiové pochutiny, které nám mají šetřit čas strávený v kuchyni. Na první pohled se tváří, že jsou ze samých poctivých ingrediencí. Kdo by proti koření, bylinkám a zelenině něco namítal? Nenechte se však oklamat. O konzervační látky, stabilizátory a soli, které prodlužují trvanlivost a zvýrazňují chuť, tu rozhodně není nouze, což z těchto „hotovek“ dělá hotové nutriční zlo (2).

Rostlinná mléka

Mandlové, ovesné, sójové, kokosové nebo rýžové. V rostlinných mlékách mnozí vidí skvělou náhražku toho kravského, které může při intoleranci laktózy způsobovat potíže. Jenže! Během výroby se rostliny zahřívají, odšťavňují nebo rozdrtí na prášek a následně míchají s vodou. Tento postup může odstranit řadu důležitých živin, jež se pak do nápoje uměle doplňují. Dlouhodobé účinky na zdraví tohoto občerstvení nejsou zatím dostatečně prozkoumány, takže bůh ví, jak to s ním je…

Proteinové tyčinky

Na proteinové tyčinky sázejí hlavně ti, kteří chtějí navýšit příjem proteinů bez přípravy složitého jídla. Nějaké množství v nich asi je, ale spolu s ním také umělá sladidla, konzervanty a přidané tuky. Raději než tohle, tak raději ořechy, semena nebo řecký jogurt.

Zdroje: (1) www.bmj.com/content/384/bmj-2023-077310, (2) www.sciencefocus.com/the-human-body/ultra-processed-foods-without-realising






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba