Prostreno.cz

Snídaně v podobě ovesných vloček je klíčem k dlouhověkosti

Když zdravá snídaně, tak určitě ta vločková! Oves má příznivý vliv na dlouhověkost, imunitu, stabilizaci krevního cukru a harmonii střevní mikroflóry, přičemž chrání tělo před infekcemi.

Že odborníci tolik apelují na to, abychom i v ranním shonu snídali, má své opodstatnění. Díky vyváženému pokrmu si můžeme zvýšit hladinu energie, nastartovat metabolismus, omezit riziko chronických chorob, zlepšit mozkovou sílu a vyhnout se pozdějšímu přejídání (1). Bonusem navíc je pak naděje na dlouhý život, kterou ale zaručí jen jedno jídlo – ovesné vločky.

Za málo peněz hodně muziky

Potvrzuje to rozsáhlý americký výzkum publikovaný v časopise American Journal of Lifestyle Medicine. Ten podrobně zkoumal návyky různých testovaných subjektů, mezi nimiž byla i 105letá žena, která dle vlastních slov vločky snídá dlouhá léta. Kromě toho, že se může dotyčná pochlubit úctyhodným věkem, se těší i výborné zdravotní kondici, což autoři studie přikládají právě ovesným vločkám.

Zdraví na talíři

Podle amerického rodinného lékaře Mikea Sevilly pravidelná konzumace této potraviny předchází diabetu 2 druhého typu, kardiovaskulárním onemocněním a obezitě. Vločky taktéž obsahují beta-glukany, tedy formu rozpustné vlákniny, jež hormonizuje střevní mikroflóru, stabilizuje hladinu cukru v krvi a snižuje úroveň špatného LDL cholesterolu. Minerály jako selen a zinek pak prokazatelně posilují funkci bílých krvinek, čímž podporují imunitní systém a chrání tělo před infekcemi. Na celkový fyzický i psychický stav má výborný vliv také vysoký podíl fosforu, hořčíku, železa, zinku a vitaminů skupiny B (2). Musíte si v obchodě ale vybrat ten správný produkt.

Není všechno zlato, co se třpytí

Přestože jsou ovesné vločky skvělou snídaní a nutriční bombou, je třeba upozornit i na určité potenciální nevýhody. Některé ochucené alternativy v sobě skrývají velké množství přidaných cukrů, proto metabolismu ani tělu vůbec nesvědčí. Z tohoto důvodu se doporučuje volit přírodní a neslazené varianty, které lze dochutit ovocem, medem nebo stévií. I když jsou přirozeně bezlepkové, při zpracování mohou být lepkem kontaminovány, lidé s celiakií by tedy měli volit pouze kvalitní certifikované výrobky. A proč se radí začínat s menšími porcemi a postupně je navyšovat? Ona může vychvalovaná vláknina ve vločkách způsobit nadýmání nebo zažívací potíže, zvláště pokud na ni člověk není zvyklý.

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breakfast, (2) www.nypost.com/2025/01/22/health/eating-this-breakfast-food-could-help-you-live-longer-study-suggests/#!






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Domácí granola

30min
(2 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

5min
(2 hlasů)

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba