Je tak lákavé zajít si do restaurace a bez nákupu, vaření a špinavého nádobí objednat výborné jídlo. Ovšem když to budete praktikovat častěji, vaše postava tím značně utrpí. Co je na restauracích tak špatného?
Podle nové studie spoluautorky a zároveň profesorky Lucii Reisch z Cambridge Judge Business School (1) při stolování mimo domov vzniká větší pravděpodobnost, že podlehnete pokušení, „spustíte se“ a porušíte dietu. A i přestože restaurace má k dispozici zdravé jídlo.
Tři důvody pro výběr jídla
Výzkum zjistil, že výběr potravin mimo domov je založen na aktuální náladě a rozpoložení. „Zdá se, že lidé častěji chodí do restaurací, když jsou hladoví, stresovaní a unavení. Pak lehce podléhají špatnému výběru jídla,“ uvedla profesorka Lucia Reisch s tím, že předchozí pokusy propagovat zdravější stravování se zaměřovaly na zlepšení znalostí jednotlivců a poskytování podrobných nutričních informací, ale často tento přístup nevede k trvalé změně.
Úroveň obezity celosvětově stoupá a za klíčového viníka je považována nezdravá strava s vysokým obsahem nasycených tuků a nedostatkem ovoce a zeleniny. S ohledem na to byl proveden malý výzkum o výběru potravin v reálném životě. Zmíněná studie tak analyzuje dvě úrovně rozhodování o potravinách: výběr jedné prodejny potravin před druhou a výběr učiněný v rámci podniku. Zkoumá také, jak někteří lidé procházejí těmito lákavými prostředími lépe než jiní.
Potraviny koupené mimo domov jsou pravděpodobně nezdravější
Studie se zaměřila na 408 dospělých v Německu. Všichni přitom měli jasný cíl – jíst zdravěji. Přesto 35 % potravin, jež si účastníci studie koupili mimo domov, „vůbec nebylo“ v souladu s jejich dietními cíli, ve srovnání s pouze 11 % jejich domácích jídel. (Jídlo z kaváren, restaurací, a dokonce i hotová jídla ze supermarketů byla zaznamenána prostřednictvím aplikace pro mobilní telefon.)
Data byla shromažďována během několika dní, přičemž účastníci hodnotili každý zážitek z jídla. Zaznamenali svou náladu (hlad vs nasycení, vystresovaný vs uvolněný) a také myšlenkové procesy stojící za jejich výběrem.
Chutně vypadající jídlo ovlivní lidi s nižší sebekontrolou
Studie zjistila, že samotné mikroprostředí kavárny, restaurace nebo supermarketu může ovlivnit volbu lidí. U lidí s nízkou úrovní sebekontroly platí, že vysoká dostupnost zdravého jídla sama o sobě nestačí k zajištění dietního úspěchu. „Můžeme spekulovat o tom, že lidé mohou podceňovat důležitost výběru prodejny zdravého jídla nebo prostě přeceňují svou schopnost sebekontroly tváří v tvář pokušení, “ dál objasnila Lucia Reisch. Příležitost zkrátka dělá zloděje, jak se říká. Tak na to myslete, až půjdete okolo oblíbeného bistra…
Zdroje: (1) https://www.jbs.cam.ac.uk/2022/explained-why-eating-out-will-ruin-your-diet/, názor autora
Sledujte nás na sociálních sítích: