Za obnovou pokožky a snazším hojením by člověk volné radikály určitě nehledal, přesto s tím za určitých podmínek opravdu pomáhají. Na čem závisí jejich škodlivost a prospěšnost?
Je úplně jedno, zda se o volných radikálech mluví nebo píše, nikdy to není v dobrém. Kdekdo proto kvůli škodám, které páchají jen svou existencí, začíná lehce panikařit. A jak by také ne! Jejich dopad je prý extrémní, varování před nimi sílí a strach je přímo hmatatelný. Čemu to vlastně čelíme?
Molekula přímo zákeřná
„Volné radikály jsou molekuly, kterým chybí elektron, takže se stávají nestabilními a vysoce reaktivními,“ opakuje klasickou teorii australská kožní terapeutka známá pod zkráceným jménem Mukti, která jejich působení přirovnává k dětské hře s hudbou a židlemi, kde je víc hráčů než míst k sezení. „Když hudba přestane hrát, někteří se snaží protivníka ze židle vytlačit, což je přesně to, co volné radikály v těle dělají,“ popisuje odbornice. V praxi to vypadá tak, že kradou elektrony z blízkých molekul, zejména proteinů, lipidů a buněk DNA, přičemž je poškozují. Okradená molekula se následně sama stává novým volným radikálem, čímž se vytváří řetězová reakce poškození, jenž může přispět k předčasnému stárnutí kůže a širším zdravotním problémům. A teď přijde to hlavní překvapení.
Dobrý sluha a zlý pán?
„Volné radikály mají tu nejhorší pověst, ale za kontrolovaných podmínek mohou podpořit obnovu poškozené pokožky a působit jako signál k hojení. Tělo si je produkuje jako normální součást buněčného metabolismu,“ upozorňuje pro změnu australská vývojářka produktů péče o pleť Sunny Zheng. Ta dodává, že stejně jako u většiny jevů je tu klíčová rovnováha. Radikály jsou prospěšné jen v případě, že jich není až příliš. Při jejich nadbytku devastující škody opravdu páchají. Jistě vás zajímá, kolik jich v sobě můžete mít.
Sonda do životního stylu a svědomí
„Kouření, časté vystavování slunečnímu záření, pití alkoholu a chronický stres, to jsou vnější faktory, které mohou způsobit, že organismus radikály produkuje v nadměrném množství,“ zdůrazňuje Sunny Zheng. Prvním krokem ochrany je tedy jejich eliminace. Druhým „anti-radikálovým“ opatřením je konzumace barevných potravin, které mají přirozeně vysoký podíl antioxidantů. Borůvky, jahody, listovou zeleninu, batáty a rajčata do stravy už nějak zařadíte, no ne? Co se týká používání kosmetiky, obě uvedené expertky doporučují produkty obsahující vitamin C, vitamin B a retinol, protože tyto látky volné radikály pomáhají neutralizovat.
Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3299230/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8509443/
Sledujte nás na sociálních sítích: