I drobná chilli paprička přidaná do jídla dokáže zařídit, abyste toho snědli mnohem méně a tím snížili množství kalorií. Abyste si své útlé křivky užili co nejdéle, podpoří i dlouhověkost!
Někdo to rád horké a někdo zase pálivé. Jak se ke konzumaci poněkud ostřejších pochutin stavíte vy? Usilujete-li o štíhlou postavu nejen do plavek, pak se těchto pokrmů nebojte.
Nehas, co tě (ne)pálí
Se zajímavým dietním triumfem se nedávno vytasili američtí vědci z Pensylvánské univerzity. Ti na základě své studie (1) došli k závěru, že „pálení v ústech“ způsobené kořeněnými potravinami má přímý vliv na naše stolovací návyky, neboť jeho působením jíme malé porce, čímž se výrazně omezuje příjem kalorií.
„Z předchozích výzkumů víme, že pomalejší tempo jídla vede k nižšímu příjmu potravy,“ vysvětlila doktorandka nutričních věd a hlavní autorka studie Paige Cunningham (2). „Předpokládali jsme, že pikantnější jídlo by mohlo strávníky přirozeně zpomalit, a tak jsme se rozhodli otestovat, zda malé, ale stále příjemné množství chilli dokáže ovlivnit rychlost konzumace a tím i celkové snědené množství,“ dodává expertka. A ono to přesně takhle funguje.
Tady neplatí, že s jídlem roste chuť!
Intuitivním vysvětlením by mohlo být, že lidé preferující kořeněné pokrmy pijí více vody a rychleji se tak zasytí. To se však nepotvrdilo, jelikož příjem tekutin byl u všech zkoumaných osob konzistentní, bez ohledu na dávku chilli. Příčina tkví v opatrnějším orálním zpracování – respondenti jednoduše polykali pomaleji, protože se obávali, že si spálí ústa. „Díky klidnějšímu tempu a důkladnějšímu rozžvýkání jednotlivých soust se pocit sytosti dostavuje mnohem dříve, takže ke spokojenosti není třeba přeplněný talíř,“ shrnuje získané poznatky Paige Cunningham.
Bič na cholesterol i oxidační stres
Sluší se zmínit, že pikantní dobroty nejsou jen zaručeným dietním zlepšovákem, pokud si je budete dávat pravidelně, můžete si omezit riziko předčasného úmrtí (3), zregulovat škodlivý cholesterol a snížit oxidační stres (4). Je to pro vás dostatečná motivace?
Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329325001417?via%3Dihub, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10363695/, (3) www.hsph.harvard.edu/news/frequent-spicy-food-consumption-linked-with-lower-death-risk/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0009279717303745
Sledujte nás na sociálních sítích: