Počítáte každou kalorii a žádné nedietní potraviny vám nesmějí přes práh. Vidina štíhlosti je samozřejmě lákavá, ale pozor na ni. Přísná disciplína vás totiž může dostat do deprese a připravit o radost ze života.
Jsme to, co jíme, říká se. Tato stará moudrost zřejmě platí nejen pro naše fyzické zdraví, ale i to duševní. Zatímco se vehementně soustředíme na to, jak strava ovlivňuje naši váhu, hladinu cholesterolu nebo riziko srdečních chorob, lékaři upozorňují i na zásadní spojitost mezi konzumovanými potravinami a psychickým stavem.
Sonda do hlubin mysli i žaludku
Po velmi „light“ obědě odmítáte dezert a dáváte si pochvalu, protože jste menší konfekční velikosti zase o krok blíž. Radost ale nemusí trvat dlouho. Vědci se v jedné čerstvé studii (1), která se objevila v magazínu BMJ Nutrition Prevention & Health, podívali na zoubek stravovacím návykům a depresivním symptomům u ohromného vzorku takřka 30 tisíc dospělých. Chtěli tím zjistit, co se děje v jejich tělech i hlavách. To se nakonec podařilo, jen by ten výsledek mohl být o něco veselejší…
Čím méně kalorií, tím horší nálada
Respondenti se rozdělili do skupin podle BMI. Zhruba třetina měla normální váhu, třetina nadváhu a zbytek se potýkal s obezitou. Výzkumníci je pak zařadili do „škatulek“ podle toho, jak a co běžně jedli. Někteří si striktně počítali kalorie a omezovali konkrétní živiny, jako třeba tuk, cukr, sůl či sacharidy. Jiní se zase drželi zavedeného stravovacího plánu nebo naopak neměli žádnou speciální dietu.
Po důkladném srovnání všech získaných dat vyšlo najevo, že ti s kalorickými nebo nutričně omezujícími režimy vykazují vyšší skóre emoční a fyzické tísně. Obzvláště náchylní k depresi související se stravou byli sledovaní muži, což je nečekaným rozuzlením. „Tato zjištění nabádají k opatrnosti při příliš přísných nebo nevyvážených stravovacích návycích, zejména u lidí, kteří prožívají stres,“ interpretuje závěry americký psychiatr a spoluautor studie Venkat Bhat (2).
I smažené hranolky způsobují chmury
Sluší se dodat, že vyšší míra deprese byla zaznamenána i u vyznavačů nezdravých ultra zpracovaných potravin často obsahujících právě vysoké hladiny sodíku, rafinovaných cukrů, tuků zvyšujících hladinu cholesterolu a dalších laboratorních složek. V tomto směru to chce najít rovnováhu – jídelníček by neměl být ani moc „dietní“ ani plný látek, kvůli kterým psychika pořádně trpí.
Zdroje: (1) www.nutrition.bmj.com/content/early/2025/05/28/bmjnph-2025-001167, (2) www.nypost.com/2025/06/05/health/science-confirms-your-diet-could-be-making-you-depressed/
Sledujte nás na sociálních sítích: