Jeden bývá lépe stravitelný a má nižší glykemický index, druhý zase prodlužuje pocit sytosti a nabízí rostlinné bílkoviny. Bude pro vás lepší kváskový, nebo celozrnný chleba?
Ve voňavém světě pečiva existuje tolik druhů chleba, ze kterých si můžete vybrat! Ten kváskový nebo celozrnný patří mezi nejoblíbenější volby, a to nejen mezi příznivci zdravé výživy. Protože se připravují odlišnými způsoby a z jiných ingrediencí, jejich nutriční výhody nemohou být stejné.
Kváskový pod drobnohledem
Kváskový chléb se vyrábí primárně z mouky, vody a soli. K přirozenému vykynutí těsta se také místo komerčního droždí používá kvásek, tedy jednoduchá směs mouky a vody vznikající působením bakterií a kvasinek, které se nacházejí ve vzduchu a mouce. Po přidání do těsta kvásek pomalu kvasí, což výslednému výrobku dodává jeho charakteristickou chuť, správnou texturu a křupavou kůrku.
Střeva si libují
„Z nutričního hlediska vyniká kváskový chléb svou fermentací. Přirozený proces fermentace pomáhá rozkládat část lepku a kyseliny fytové v mouce, díky čemuž je šetrnější ke střevům a zlepšuje absorpci živin. Mívá také nižší glykemický index než jiné druhy pečiva,“ popisuje americká registrovaná dietoložka Kristen Lorenz (1). Přesný obsah živin závisí na způsobu výroby, obvykle se však uvádí, že 100 gramů chleba obsahuje zhruba 272 kcal, 11 gramů bílkovin, 52 miligramů vápníku, 2 gramy vlákniny a 51 gramů sacharidů (2).
Zaměřeno na celozrnný
„Celozrnný chléb se vyrábí z mouky, která obsahuje všechny tři části pšeničného zrna, tedy otruby, klíček a endosperm,“ vysvětluje Kristen Lorenz. „Tím získáte veškerou vlákninu a živiny obsažené v tomto komplexním zrnu,“ doplňuje s tím, že i proto má tento druh chleba vydatnou texturu, oříškovou chuť a bohatý nutriční profil.
„Protože je skvělým zdrojem vlákniny, podporuje trávení a prodlužuje pocit sytosti,“ připomíná dietoložka. Tato důležitá složka potravy rovněž snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. „Celozrnný chléb navíc dodává vitaminy skupiny B, železo, zinek a rostlinné bílkoviny, které jsou důležité pro energii, imunitní funkce a metabolické zdraví,“ podotýká Kristen Lorenz. Ve 100 gramech je pak 239 kcal, 8 gramů bílkovin, 42 miligramů vápníku, 4 gramy vlákniny a 49 gramů sacharidů.
Který vítězí?
Pokud se rozhodujete mezi těmito dvěma druhy, můžete zvážit několik faktorů. „Kváskový chléb je vhodný, když chcete lepší kontrolu hladiny cukru v krvi nebo stravitelnost,“ říká Kristen Lorenz. „Jestli je ale vaší nejvyšší prioritou vláknina, dobrou volbou bude ten celozrnný,“ poznamenává. Nejlepší chléb je podle ní nakonec ten, který odpovídá vašim osobním zdravotním cílům, preferencím a tomu, jak se tělo po jeho konzumaci cítí.
Zdroje: (1) www.realsimple.com/sourdough-vs-whole-wheat-11753013, (2) www. fdc.nal.usda.gov/food-details/172675/nutrients, (2)www.fdc.nal.usda.gov/food-details/174091/nutrients
Sledujte nás na sociálních sítích: