Pistácie pocházejí z oblasti Středního východu a Střední Asie, kde se pěstují už tisíce let. Co se stane s vaším tělem, když si jich pár dáte každý večer?
Nedávná studie odhalila (1), že lidé s prediabetem, kteří každý večer snědli hrst pistácií, zaznamenali příznivé změny ve střevním mikrobiomu. Tato zjištění naznačují, že pravidelná konzumace pistácií může mimo jiné pomoci podpořit zdraví střev.
Souvislost mezi pistáciemi a zdravím střev
Výzkumníci zjistili, že konzumace asi půl šálku pistácií každou noc po dobu 12 týdnů mírně změnila střevní mikrobiom u dospělých s prediabetem. U sledovaných osob zároveň došlo k nárůstu prospěšných bakterií, jako jsou Roseburia a Lachnospiraceae, a také ke snížení méně prospěšných bakterií, jako je Flavonifractor. Tento účinek by mohl být způsoben živinami obsaženými v pistáciích. Jmenovitě jde o vlákninu, polyfenoly a prebiotika, o nichž se předpokládá, že podporují prospěšné střevní bakterie a mohou pomáhat snižovat zánět ve střevech.
Další zdravotní přínosy pistácií
Pistácie ovšem mohou nabízet více než jen podporu zdraví střev. Kromě ovlivňování mikrobiomu jsou spojovány s kontrolou hladiny cukru v krvi (2), a dokonce i regulací hmotnosti. Pravidelná konzumace prokazatelně snižuje celkový cholesterol. Navíc, protože pistácie jsou bohaté na živiny, jako jsou zdravé tuky, vláknina, draslík, vitamin B6 a antioxidanty, pomáhají snížit zánět a chránit buňky před poškozením.
Jak pistácie jíst?
Každý večer si dopřejte hrstičku, nebo pistácie přidejte do svých oblíbených receptů. Ve slané kuchyni jsou pistácie, kterým se díky své barvě a nutriční hodnotě přezdívá „zelené diamanty“ či „zelené zlato“, skvělým doplňkem do salátů nebo pesta. Skvěle ladí s parmazánem, bazalkou a česnekem a hodí se i jako křupavá součást obalovací směsi na maso a ryby. Obáváte se, že kvůli nim přiberete na váze? Nemusíte.
Obavy z tuků nejsou na místě
Pistácie jsou syté, ale ne tučné. Ano, sice obsahují hodně tuku, ale většinou se jedná o zdravé nenasycené mastné kyseliny. Koneckonců, některé studie naznačují, že pistácie by mohly podporovat snahy o hubnutí (3). Lidé, kteří pistácie denně zařazovali do svého jídelníčku, měli tendenci konzumovat více vlákniny a méně přidaného cukru ve srovnání s těmi, kteří je nekonzumovali. Díky tomu jsou pistácie užitečnou svačinkou pro ty, jež se snaží zhubnout nebo si udržet váhu.
Zdroje: (1) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2475299125029427, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC4890834/, (3) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7400898/
Sledujte nás na sociálních sítích: