Večer jdete spát jako obvykle, ale ráno zjišťujete, že vypadáte nějak jinak. O otoky obličeje nikdo nestojí, přesto se kvůli zadržování tekutin objevují poměrně často. Jakými potravinami jim jdete naproti?
Už se vám někdy stalo, že jste si k večeři dali sushi a čekalo vás probuzení s podivně oteklým obličejem? To samé se údajně několikrát přihodilo i americké herečce Julian Moore, která ho od té doby před důležitými událostmi na červeném koberci nikdy nejí. Pravdou zůstává, že tyto potíže se nemusejí týkat jen mořských plodů, jsou i další potraviny, kvůli kterým tvář nechtěně získá větší rozměry.
Proč k otokům dochází?
Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Podle americké registrované dietoložky Caitlin Beale konzumace určitých jídel a nápojů s vysokým obsahem sodíku způsobuje, že tělo, a to včetně obličeje, zadržuje více vody. Odbornice dále dodává, že tohle nemilé ranní překvapení může být také příznakem potravinové citlivosti, která spouští zánět nebo uvolňování histaminu. Obě tyto reakce jsou především v obličeji zkrátka nepřehlédnutelné, o čemž dobře ví i jmenovaná herečka Julian Moore.
Jídelníček, který kráse nepřidá
Jak již bylo zmíněno v předchozích řádcích, hlavním viníkem obličejových otoků je tedy všechno slané, k čemuž patří zpracované produkty, pokrmy rychlého občerstvení, sójová omáčka, konzervované polévky i uzeniny. Dalšími běžnými pachateli bývají alkoholické nápoje, mléčné výrobky a potravinové zdroje histaminu v podobě zrajících sýrů a kvašené zeleniny. Co když všechny tyto pochoutky máte rádi, ale zároveň nechcete riskovat, že se pak v zrcadle zděsíte?
Nezapomeňte na prevenci
Jak podotýká uvedená dietoložka Caitlin Beale, otokům z potravin lze naštěstí předcházet. „Začněte tím, že před jídlem vypijte dostatek vody, což pomáhá udržet tělo hydratované a snižuje tendenci k zadržování tekutin,“ navrhuje expertka. „Rovněž doporučuji vyhýbat se jídlům pozdě v noci, protože to zatěžuje trávení a vlastně i celý organismus. Také se mi osvědčilo spát na vyšším polštáři. S mírně zvednutou hlavou se riziko hromadění tekutin v obličeji minimalizuje,“ zdůrazňuje Caitlin Beale.
Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10917283/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK447107/
Sledujte nás na sociálních sítích: