Chronický stres na sobě vidíte i cítíte. Nejenže strádá pleť, nefunguje ani trávení a hlava stávkuje. Se správně zvolenými potravinami na tyto potíže šalamounsky vyzrajete.
Nedá se říct, že by život v dnešní hektické době byl úplně snadný. Neustálý tlak, spěch a vyčerpání jsou podhoubím chronického stresu, který negativně ovlivňuje vzhled, psychiku i fyzické tělo. Prvním viditelným projevem rychlejšího stárnutí způsobeného permanentní nervozitou bývají vrásky. Kdo nad nimi chce převzít kontrolu? Nevěřte tomu, že to není možné!
Hodně céčka, málo cukru
I americká certifikovaná dietoložka a kuchařka Nicolette Pace tvrdí, že se s vráskami nemusíte smířit. Klíčové je v první řadě omezit příjem cukru, v té druhé do jídelníčku zařadit kvalitní bílkoviny a potraviny bohaté na vitamin C. „Tato kombinace spouští biologickou kaskádu, která vytváří a posiluje kolagen, čímž dodává pleti pevnost a strukturu,“ objasňuje expertka. Mezi doporučené pochutiny patří hovězí a kuřecí maso, vejce, citrusové plody, papriky a brokolice. Variant, jak tyto ingredience využít, je nespočet.
Zbavte se nadýmání jednou provždy
Stres má dlouhé prsty a bohužel se dotýkají i trávení. Bývá proto takřka učebnicovou příčinou nepříjemného nadýmání doprovázeného gastrointestinálními problémy. Hladovka tady ničemu nepomůže, takže na prevenci v podobě kručícího žaludku rovnou zapomeňte. Obranným protiútokem jsou enzymy! Konkrétně zingibain v zázvoru, papain z papáji a bromelain, který vám poskytne ananas. Dokážou rozložit bílkoviny na menší a snadno stravitelné složky, což výrazně zlepší vaše trávení. Dobrým spojencem je i celer, protože hydratuje tkáň gastrointestinálního traktu, podporuje pravidelné vyprazdňování a obecně zmírňuje nadýmání.
Duševní klid a jasná mysl
Když je člověk v „jednom kole“ a pod návalem úkolů a povinností, ať se snaží sebevíc, občas mu z hlavy něco vypadne. „Potraviny, u kterých se prokázalo silné zlepšení paměti a soustředění, mají vysoký podíl luteinu. Jejich seznam zahrnuje špenát a tmavou listovou zeleninu. Stejný efekt se přisuzuje oranžovožlutým karotenoidům z mrkve a sladkých brambor,“ vyjmenovává Nicolette Pace.
Zdroj: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7781050/, https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7146365/
Sledujte nás na sociálních sítích: