Prostreno.cz

Krása a delší život jde ruku v ruce s konzumací čokolády

Čokoláda je z kakaa, a to je zase z antioxidantů flavanolů. Tyto sloučeniny prokazatelně zpomalují stárnutí a stimulací kolagenu omlazují pleť, kterou zároveň i hydratují. Ideální sladká kombinace požitku a prospěchu!

Čokoládu jako součást zdravého jídelníčku, natož pak možný klíč k prodloužení života, opravdu nevnímáme. Ale můžeme a měli bychom. Obsažené kakao je elixírem dobré kondice, delší mladistvé krásy i psychické pohody.

Zázračná schopnost antioxidantů

Vlastně se to netýká jen samotné čokolády, jakékoli doplňky stravy, jež v sobě ukrývají extrakt z kakaa, aktivně bojují proti procesům urychlujícím stárnutí, a to včetně chronického zánětu. A co je ještě zajímavější – mohou také podstatně omezit pravděpodobnost předčasného úmrtí na srdeční choroby. S takovým závěrem přišli američtí vědci, kteří kakaovou antioxidační sílu uctívají víc než kdy dřív. Zde jsou klíčové detaily jejich výzkumu (1).

Zaměřeno na sladký protiútok

S přibývajícím věkem se v našem organismu začíná projevovat chronický zánět, což je mírný, ale trvalý stav označovaný jako zánětlivé stárnutí. Kromě toto, že urychluje i stárnutí fyziologické, také podporuje rozvoj četných nemocí. Již dříve se prokázalo (2), že kakaový extrakt snižuje zánětlivé markery v těle, a to především díky vysokému obsahu flavanolů. Tyto přírodní antioxidační sloučeniny souběžně zabraňují tvorbě krevních sraženin a zlepšují funkci cév.

Medicína bez lékařského předpisu

„Vidíme zde důležitý přesah mezi pohodovějším stárnutím a srdečním zdravím. Zánět, který s věkem přichází, vede ke kornatění cév a způsobuje kardiovaskulární komplikace. Právě proto jsme zjišťovali, zda ho dlouhodobé užívání kakaa dokáže zmírnit. A data jasně ukazují, že ano,“ vyjádřil se ve svém prohlášení americký epidemiolog a výzkumník Howard Sesso (3). „Vyzýváme tedy k větší pozornosti věnované výhodám rostlinných potravin, zejména pak kakaovým výrobkům bohatým na flavanoly,“ doporučuje expert. A jak s nimi lze zkrásnět?

Hydratace zevnitř, záře zvenčí

Extrakt kakaa omlazuje pokožku podporou hydratace a elasticity, redukcí vrásek i stimulací krevní cirkulace. Flavanoly navíc chrání pleť před poškozením UV zářením a zvyšují tvorbu kolagenu (4). Tak si ten kousek čokolády dejte klidně trochu větší.

Zdroje: (1) https://cosmostrial.org/, (2) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3488419/, (3) https://www.eurekalert.org/news-releases/1098400, (4) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11592858/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba