Prostreno.cz

Kvůli nezdravému jídlu lidé trpí depresemi

Sladká, smažená nebo tučná jídla jako náplast na pocuchané nervy konzumuje spousta lidí. Nevědí ale, že si jimi riziko deprese a špatné nálady ještě mnohonásobně zvyšují.

Špatný den potká čas od času nás všechny. Ranní zaspání, stres v práci, potom hádka s partnerem, a nakonec třeba ještě pokuta za parkování. To chce něco na nervy! V hlavě se rozezní volání po lahodném uklidnění v podobě smaženého kuřete, sýrové pizzy nebo karamelové zmrzliny. Tato jídla spadající do kategorie ultra zpracovaných potravin sice poskytnou dočasnou útěchu, ale ve finále psychické zdraví ještě více podkopou, stejně jako to fyzické.

Za chuťový požitek platíme drahou daň

Není žádnou novinkou, že se zmíněné pochoutky spojují doslova s pandemií chronických onemocnění zahrnujících srdeční choroby, cukrovku, ledvinové poruchy i některé typy rakoviny (1). Zřejmě nepřekvapí ani souvislost s nadváhou či obezitou, za což může jejich vysoký podíl tuku, soli, sacharidů a prázdných kalorií (2). Jenže častá konzumace ultra zpracovaných potravin člověka přivádí i do jiných problémů, protože přímo vhání do spárů skutečné deprese, potvrzují vědci (3). Dělá to dokonce více způsoby.

Rozhozená střeva nevěstí nic dobrého

Tím prvním je okamžité zvýšení glykémie, s nímž se pojí i rychlý nástup negativní nálady, úzkosti a stresu. Druhým mechanismem bývá narušení křehkého střevního mikrobiomu. Protože střevní bakterie produkují i neurotransmitery klíčové pro psychickou pohodu, dotkne se jejich vychýlení z harmonické rovnováhy také množství „pozitivních chemikálií“ v těle. Do třetice všeho špatného nelze opomenout fakt, že tyto produkty zcela postrádají zásadní živiny nezbytné pro zdraví mozku, jako jsou vitaminy skupiny B, vitamin D, hořčík a omega-3 mastné kyseliny.

Střevní rozdíl mezi veselým a smutným

„Víme, že střevní mikrobiota depresivních jedinců se výrazně liší od mikrobioty těch zcela zdravých,“ poznamenávají vědci (4). Ti za hlavního viníka označují i ultra zpracované potraviny, ale připouštění, že jejich úplné vyčlenění z jídelníčku není tak snadné, neboť tvoří 55 procent celkového kalorického přijmu typického západní stravy (5).

Zdroje: (1) https://www.ama-assn.org/public-health/prevention-wellness/what-doctors-wish-patients-knew-about-ultraprocessed-foods, (2) https://www.nature.com/articles/s41574-025-01143-7, (3) https://www.emjreviews.com/en-us/amj/gastroenterology/article/association-between-ultra-processed-food-consumption-and-risk-of-developing-depression-in-adults-a-systematic-review-j050123/, (4) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC11167869/, (5) https://www.cdc.gov/nchs/products/databriefs/db536.htm





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba