Prostreno.cz

Poškozené a flekaté ovoce a zeleninu rozhodně v obchodě nekupujte

Při výběru ovoce a zeleniny dbejte především na vzhled kupovaného kusu. Ušetřené peníze za malý flíček na povrchu, který si myslíte, že lehce odkrojíte, nestojí za to!

Poměrně nedávno proběhla našimi médii zpráva, že ovoce a zeleninu, kterou nabízí většina českých supermarketů, by si v zemích na západ od nás prodejci do regálů vyložit vůbec netroufli.

S citrony, které pamatují již lepší časy a ze kterých – i přes výhodnou cenu – stejně nedostanete víc jak čtyři kapky šťávy, zmíněnou paprikou s „flíčkem“, po jejímž rozkrojení zjistíte, že uvnitř skrývá chlupatou plíseň v poměrně pokročilém stadiu, s bramborami, u nichž po umytí od hlíny odhalíte úplně zelenou barvu nebo spoustu podivných hnědých skvrn, s tím vším a spoustou dalších nešvarů se můžete při nákupu ovoce a zeleniny setkat.

Pravdou je, že kdybychom takové zboží nekupovali, nebudou nám ho obchodníci nabízet. Dokud se jim vyplatí pověsit nad podivně vyhlížející kopu mandarinek (více či méně tekutých) ceduli s nápisem „Akce“, mnoho se nezmění.

Pomineme-li však výše popsanou skutečnost, na co se máme při nákupu ovoce a zeleniny zaměřit?

Čerstvé především

Potravina nesmí být porušena (natlučené jablko, „nakopnutá“ brambora), vykazovat jakékoli známky hniloby (jak to má podivné fleky, nebrat!) a být znečištěna (jistě, trocha hlíny na bramborách nebo listovém salátu není nic hrozného) nebo napadena škůdci (pokud ze salátu vylétají malé mušky nebo jsou na povrchu ředkviček miniaturní tunýlky, není to normální). Dejte taky na svůj dojem – rajče má mít červenou barvu, citrón žlutou, lilek by měl být pevný na omak a podobně.

Pokud si koupíte košíček mandarinek a po jeho otevření doma zjistíte, že jsou dvě spodní nepoživatelné, nejpozději druhý den jděte zboží reklamovat. Není to sice žádná zábava a ne vždy se vám povede uspět, ale je to jediný způsob, jak se domáhat svých práv a jak upozornit obchodníka na (ne)kvalitu nabízeného zboží – ten pak může vyjádřit nespokojenost a žádat nápravu u dodavatele.

Nejlepší je „domácí“

Vyplatí se rovněž kupovat sezonní ovoce a zeleninu. V takovém případě máte mnohem větší šanci, že pocházejí z domácích polí/sadů (nebo alespoň blízkých) a nebyly dovezeny z exotických krajin. Dovážené plodiny se totiž sklízejí ještě před plnou zralostí (jsou tzv. podtržené), aby vydržely dlouhou přepravu (proto sice v zimě koupíte rajčata, ale mají světle načervenalou barvu a chutí se rajčeti ani neblíží – nestačila uzrát). Ačkoli pro jejich dovoz platí jasná pravidla, stejně vám nikdo nezaručí, že byly skladovány 100% bezpečně. Samozřejmě to neznamená, že nebudete moci jíst v zimě žádnou zeleninu nebo ovoce kromě jablek, brambor a pod., které se dají skladovat prakticky celoročně – když v prosinci uvidíte jahody a dostanete na ně chuť, kupte si je. Jen si nenamlouvejte, že jste si koupili vysoce kvalitní a super zdravý výrobek.

Do melounů nevidíš...

Dalším problémem u zeleniny a ovoce bývá, že nevidíte „dovnitř“. Sebekrásnější jablko, cuketa a spol. ještě nemusí být úplně bez chybičky i ve svém složení. Plodiny si totiž „pamatují“, na jak kvalitní půdě rostly, jaké postřiky a hnojiva na ně byly použity, zkrátka jak moc se o ně pěstitel staral – řadu škodlivin totiž pěkně absorbují a předávají nám konzumentům.

S tím mnoho nenaděláme, jediným řešením je kupovat ovoce a zeleninu v bio kvalitě, tedy z ekologického zemědělství. To ale není právě nejlevnější záležitost, takže by řada z nás musela snížit přísun těchto produktů, a to také není ideální.

Možná by byla nejlepší taková zlatá střední cesta – vybrat si ovoce/zeleninu, kterou budeme kupovat bio a kterou v běžných prodejnách (například tu pro děti se vyplatí kupovat v bio kvalitě). Skvělým řešením jsou nejrůznější trhy, které v poslední době zase nabývají na oblibě – většina plodin pochází z malých farem, mnoho je z ekologického zemědělství. Zaručenu máte čerstvost, původ a široký výběr plodin i jejich cen.

Určitě tedy konzumujte zeleniny a ovoce, co se do vás vejde. Vybírejte ale s rozumem – důraz dávejte na čerstvost plodin a jejich původ. Určitě si vyberete.

Zdroj: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat