Prostreno.cz

9 zaručených tipů pro dobrou náladu! Zvedněte si ji hned!

Ne že by existovali lidé, kteří mají permanentně dobrou náladu a na tváři úsměv od ucha k uchu. Ale proč se alespoň nepokusit být o něco šťastnější, než býváme teď? Stačí k tomu docela málo...

Každodenní starosti, stres, nejistoty a nečekané potíže v práci i doma jsou věci, které nám na náladě příliš nepřidají. Na druhou stranu můžeme pro to, abychom dobrou náladu měli, mnohé udělat i sami. Tak například...

... každý týden strávíme alespoň hodinu s kamarádkou/kamarádem.

Pravidelný sociální kontakt s někým, koho máme rádi a v jehož přítomnosti se cítíme dobře, je skvělým antidepresivem! Načerpáme z něho pozitivní energii, zlepší se nám nálada, zvýší sebevědomí... Navíc nás taková setkání mohou motivovat k pozitivním změnám v našem vlastním životě.

... dopřejeme si terapii s domácím mazlíčkem.

I „němá tvář“, především psi a kočky, mají na lidskou psychiku pozitivní vliv. Takže pokud jste hrdým majitelem chlupatého společníka, pořádně toho využijte! Zvířata jsou vděčná za pozornost a dokážou vykouzlit úsměv na vaší tváři, ani nebudete vědět jak. Pokud ovšem žádné zvíře doma nechováte, nevěšte hlavu! Můžete se stát třeba dobrovolníkem v útulku (vaši pomoc přivítají, vy uděláte dobrou věc, a ještě získáte „zvířecí terapii“).

... zajdeme si na masáž.

Ať už vám bude záda masírovat profesionál nebo partner či partnerka, výsledek bude stejný – zlepší se vám nálada, uvolníte se, zapomenete alespoň na nějaký čas na všechny starosti. Podle některých studií zvyšuje masáž hladinu serotoninu v našem těle a naopak redukuje stresový hormon kortisol. Ideálně bychom se takto rozmazlovat měli alespoň 3krát týdně po dobu 12 minut.

... dopřejeme si některý z pokrmů pro dobrou náladu.

Ano, i taková jídla existují. Patří mezi ně například vlašské ořechy, kiwi, banány, třešně, ananas, rajčata, švestky, ale také krůtí maso, ryby, sýr cottage, vajíčka či fazole a další. Tyto pochoutky totiž zvyšují hladinu serotoninu v těle (a tím i naši dobrou náladu).

… zvýšíme příjem omega-3 mastných kyselin.

Dalším přírodním antidepresivem (tedy podle některých studií) jsou i omega-3 mastné kyseliny. Takže je svému tělu naordinujte. Najdete je nejen v rybách, ale také oříškách a semenech, sójových bobech nebo fazolích.

… budeme se na sebe usmívat.

Štěstí můžeme svému mozku dopřát, i když nám právě do smíchu moc nebude. Samotný úsměv totiž dokáže stimulovat produkci serotoninu, a tak kdykoli nám bude smutno, můžeme si například pustit oblíbenou vtipnou scénu z nějakého filmu, přečíst si pár vtipů, vzpomenout si na humornou příhodu... a především se u toho musíme usmívat či smát! Dobrým trikem je rovněž usmívat se na sebe do zrcadla.

... nebudeme na sebe tak přísní.

Svou náladu si často pokazíme sami více, než je nezbytně nutné. Máme totiž tendenci být na sebe přísní, pokud se nám něco nepovede (nebo něco nevyjde tak, jak jsme si představovali, a my se tím trápíme). Zbytečně. Uvědomme si, že jsme především lidské bytosti, a ty jak známo chybují. Namísto výčitek si vzpomeňte, že jste dělali, co bylo ve vašich silách, a jasně si řekněte, že až budete znát lepší způsob, jak dosáhnout svého vysněného cíle, pak se vám jeho dosažení podaří lépe.

... prolomíme čas od času rutinu.

Ať chceme nebo ne, může se snadno stát, že náš život nabere jakýsi vzorec, který po čase nemáme sílu ani chuť prolomit. Chyba – připravujeme se tak o skvělé příležitosti a rozptýlení. Dovolte si čas od času ten „luxus“ a rutinu porušte! Vezměte si třeba den dovolenou a vyrazte objevovat krásy okolí, uprostřed týdne pozvěte partnera/partnerku do kina, popadněte foťák a cestou do práce foťte všechno, co vám přijde zajímavé, zkuste se dostat večer domů úplně jinou cestou apod. Zkrátka udělejte něco, co ani sami od sebe nečekáte!

... dáme šanci pravidelným procházkám.

Nepodceňujte ani krátké příležitosti dostat se na pár minut z domu či kanceláře! Stačí, když po práci půjdete kus cesty domů pěšky, případně namísto večerního sledování televize vyrazíte na pár minut ven. Přijdete na jiné myšlenky, načerpáte energii. Stačí i 10 minut, a ty se najdou i v nabitém programu vždycky!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat