Prostreno.cz

Šálek kvalitní kávy prospívá celému tělu

Milovníci kávy, máme pro vás dobrou zprávu. Podle všech možných studií a výzkumů se ukazuje, že mnohdy proklínaná káva nám neškodí, ale naopak, dokáže lidskému organismu prospět!

Proč bychom si tedy šálek oblíbeného nápoje neměli odepírat (pokud k tomu nemáme zdravotní důvod a nepřeháníme to)?

Snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu

Jedna ze studií ukázala, že pije-li člověk 2 šálky kávy denně, má nižší pravděpodobnost, že onemocní diabetem 2. typu (až o 11 %). Důvod není přesně znám, ale spekuluje se, že za tím stojí schopnost kávy nastartovat metabolismus.

Prospívá očím...

Káva obsahuje kyselinu chlorogenovou, jež je spojována s prevencí onemocnění sítnice. V jedné studii se u milovníků kávy tyto choroby objevovaly méně často než už lidí, kteří kávě neholdovali.

...i zubům

Díky antioxidantům, které káva obsahuje, její konzumace přispívá ke zdraví dutiny ústní. Působí totiž protizánětlivě, takže zvyšuje kvalitu dásní, a tedy i zubů (v rámci prevence parodontózy).

Působí preventivně proti Parkinsonově chorobě

Poměrně nedávná studie ukázala, že u lidí, kteří měli určité genetické předpoklady ke vzniku tohoto vážného onemocnění a pili pravidelně kávu, se Parkinsonova choroba neprojevila tak často jako u těch, kteří si kávu nedopřávali. Bohužel to nefunguje u všech lidí, záleží na konkrétní genetické výbavě...

Zabraňuje tinnitu

Tinnitus neboli pískání, hučení a šelest v uších dokáže znatelně snížit kvalitu života. Jeden z výzkumů potvrdil, že u milovníků kávy se toto onemocnění nevyskytuje tak často, u některých pacientek se káva dokonce stala pomocným prostředkem pro zmírnění obtíží. Ale pozor, 5 a více šálků kávy denně riziko tinnitu naopak zvyšuje, a to až o 15 %.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat