Prostreno.cz

Proč si letos vysadit saturejku

Žádnému kuchaři by neměla chybět. Co nebo kdo? Saturejka zahradní. Již v 9. století si ji cenili jako koření – a věděli proč. Hodit se vám bude u jídel z jednoho hrnce. Nebo třeba v salátech a na pečených rybách. Dejte jí zelenou!

Jistě již zakládáte nějakou tu svoji bylinkovou zahrádku, ať už plánujete mít ji na balkoně nebo v záhoně. Nad jakým složením přemýšlíte? Máta, bazalka, petrželka, libeček, šalvěj a oregano? Parádní kombinace, ale přidejte ještě saturejku – a to z několika důvodů.

Nádech Středomoří

Saturejka zahradní (také čubra nebo satorie) má úzce kopinaté, téměř přisedlé listy a silně rozvětvené lodyhy. Odspodu dřevnatí, kvete od července do října, nebývá významně napadána chorobami a škůdci, dorůstá do výšky až 30 centimetrů, má bílé až světle fialové květy a potřebuje slunné stanoviště s lehkou půdou. Co vám nabídne, když se o ni dobře postaráte?

Její čerstvé listy budete moci sklízet po celé léto, je však výhodnější sklízet cenou nať v době květu, kdy je její aroma nejsilnější. Tuto bylinku je vhodné sušit do zásoby, protože během sušení téměř neztrácí vůni. To je její další bonus.

Univerzální každým coulem

Saturejka zahradní, jež je i součástí provensálského koření, se používá jako výrazné dochucovadlo fazolových pokrmů, skvěle doplňuje brambory, hodí se do jídel z jednoho hrnce a do vydatných salátů.

Pokud se má plně rozvinout její aroma, měla by se při tepelné úpravě dlouho vařit společně s ostatními přísadami. Ale i jako čerstvá samozřejmě neztrácí nic ze svého půvabu a síly. Čerstvé listy se hodí ke kořenění salátů, čerstvé výhonky k aromatizování oleje a octa. Ale kdo by se tomu všemu divil?

Domácí lékárna – a v pohotovosti

Saturejka byla ceněným kořením již v antické době. V 9. století ji přenesli přes Alpy benediktýnští mniši a začali ji pěstovat ve svých klášterních zahradách. V lidovém léčitelství slouží přípravky se saturejkou jako prostředky proti zažívacím potížím a zánětům. Tato bylinka také snižuje krevní tlak, působí proti nadýmání a obklady z odvaru napomáhají hojení ran. (Odvar připravujeme tak, že čajovou lžičku sušené saturejky přelijeme šálkem vody a převaříme. Necháme 10 minut odstát. Můžeme vypít nejvýše tři šálky denně před jídlem.) Tak na co ještě čekáte?

Saturejku jako letničku vysazujeme každý rok na jaře, přímo do řádků od sebe vzdálených 15 centimetrů. Saturejka se dále rozmnožuje samovýsevem. Na stanovišti ji udržujte o velikosti jedné rostliny. Mohla by se vám zbytečně rozrůst.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat