Prostreno.cz

Quinoa byla zázračné obilí Inků. Dnes patří mezi superpotraviny

Merlík chilský neboli také quinoa patří mezi takzvané superpotraviny. Její historie sahá až do doby Inků, rostlina má původ v Jihoamerických Andách a patřila mezi 3 základní plodiny prastarých civilizací. Obliba této pseudoobiloviny stále stoupá i v našich končinách. Poznejte blahodárné účinky prastaré „matky všech obilovin“.

Quinoa je často milně zařazována do skupiny obilovin, její správné zařazení je ve skupině merlíků, jak pramení z jejího názvu merlík chilský. Je to jednoletá bylina dorůstající až do 2 metrů. Z merlíku se využívají hlavně semena, která jsou nám známá pod označením quinoa.

Tato superpotravina neobsahuje lepek a je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin E. Dále obsahuje kyselinu listovou, vápník, fosfor, měď, železo, zinek, mangan, hořčík, složité sacharidy a esenciální mastné kyseliny. Na trhu je k dostání několik drůhů quinoy a je jen na vás, jakou si oblíbíte.

Blahodárné účinky merlíku chilského na náš organismus

Quinoa je vyhledávaná potravina nejen celiaky, má i další významné přínosy pro naše zdraví. Například na rozdíl od rýže, která je kyselinotvorná, je quinoa potravina zásadotvorná. Její přínosy rozhodně nejsou zanedbatelné:

  • má protirakovinové účinky
  • patří mezi silné antioxidanty
  • preventivně působí proti migrénám
  • má blahodárný vliv na ledviny
  • preventivně působí proti kardiovaskulárním onemocnění
  • podporuje růst svalové hmoty
  • preventivně působí proti osteoporóze
  • snižuje vysoký krevní tlak
  • zklidňuje nervový systém
  • podporuje správnou funkci trávicí soustavy
  • postupně do těla uvolňuje energii
  • vhodná při redukčních dietách

Snadná příprava

U quinoy oceníte také její snadnou přípravu, zrna se nemusejí proplachovat ani nijak přebírat. Jednoduše stačí odměřit potřebné množství a vařit doměkka (zrníčka budou jemně průsvitná a na povrchu je patrná struktura klíčku). Nezapomeňte, že i quinoa nabývá při vaření na objemu.

Quinou oceníte při přípravě sladkých i slaných jídel. Výborně se hodí na přípravu sladkých kaší, zeleninových salátů, dezertů, či jako zavářka do polévky. Záleží jen na vaši fantazii, do jakých jídel si quinou pustíte. Vhodná je i jako příloha například místo rýže.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat