Prostreno.cz

Dobromysl neboli oregano: Pro zdraví i do kuchyně

Dobromysl dnes známe především jako oregano. Je středomořskou bylinkou používanou již v antickém Římě. Tato oblíbená bylinka, našla své využití nejen v kuchyni, ale i v našich bylinných lékárnách. Poznejte s námi jeho všestranné využití.

Oregano v kuchyni

V Italské kuchyni je oregano nepostradatelné při přípravě pizzy a těstovin, ve Francii je součástí oblíbeného provensálského koření a v Mexiku by bez něj nepřipravili pravé chilli con carne.

I v naší české kuchyni patří mezi oblíbené koření, jenom se na něj v poslední době trošku zapomíná. Pokud si nejste jisti, do jakých jídel je oregano vhodné, tak jistě neuděláte chybu, když ho použijete do receptů, kde je uvedena majoránka. Oregano má k chuti majoránky nejblíže, pouze je o něco aromatičtější.

Bylinka pro zdraví

Víte že…

Oregano také oceníte po cvičení, má uvolňující účinky a zmírňuje křečovité stahy svalstva.

Nať oregana obsahuje thymol, třísloviny a hořčin. Pro své léčivé účinky bývá oregano přidáváno i do bylinných čajů, nebo se popíjí i samostatně jako nálev. Oregano má příznivé účinky na činnost žaludku, podporuje trávení a zvyšuje vyměšování žluči. Dále také je skvělým lékem při onemocnění dýchacích cest a dráždivému kašli.

Odvar z oregana

Budete potřebovat:

  • 2 lžičky sušené natě
  • 2 šálky vody

Do vody vsypte oregano a nechte přejít varem, poté nechte odstát 15 minut a sceďte. Při léčbě kašle a trávicích obtížích popíjejte 2 šálky denně.

Oregano na zahrádce

Pokud se rozhodnete oregano pěstovat, bude se mu dařit na teplém, slunečném místě. Nejvhodnější je si ho zasadit do truhlíku, oregano je náchylné na mráz, takže přes zimu ho vezměte raději dovnitř.

Nať se sbírá dvakrát ročně v době květu a na podzim. Oregano je vhodná bylinka k sušení, takže si můžete snadno udělat zásobu i na zimu. Během pozvolného sušení si oregano zachová svoji chuť a výrazné aroma.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat