Prostreno.cz

Meduňka pro klidnou mysl, koncentraci i dlouhověkost

Je toho na vás v práci hodně a máte pocit, že na vás všechno padá? Nezoufejte a sáhněte pro pomoc do přírody. Nejen s těmito problémy si poradí lahodná meduňka.

Meduňka je velmi vyhledávaná bylinky pro svoje příznivé účinky, můžete ji pěstovat na zahrádce nebo doma v květináči. Pokud tyto možnosti nemáte, zakoupíte ji i sušenou v bylinné lékárně, nebo můžete zvolit meduňkový olej.

Pokud máte meduňku doma, měli byste listy sbírat ještě před květem, kdy má meduňka nejsilnější aroma, ale je možný i pozdní sběr, sbírají se jen mladé svrchní lístky.

Znáte všechny příznivé účinky této bylinky?

Pro klidnou mysl

Meduňka je již od pradávna používána na zklidnění mysli a pro léčbu nespavosti. Příjemná a sladká vůně meduňky podporuje pocit uvolnění a navozuje klidný ničím nerušený spánek.

Zlepšuje koncentraci

Meduňka sice zklidňuje mysl, ale v tom nejlepším slova smyslu, pomůže vám snadno utřídit myšlenky a budete se moci lépe soustředit. Navíc jako vedlejší účinek se uvádí zlepšení nálady, tak co si víc přát.

Silný antioxidant

Meduňka i meduňkový olej mají silné antioxidační vlastnosti, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Antioxidanty, jako je eugenol, zadržují volné radikály dříve, než mohou napadat mozkové buňky. Studie prokázaly, že meduňka podporuje zdravé a přirozené stárnutí mozku.

Podporuje játra

Játra detoxikují nebezpečné sloučeniny z těla a v průběhu času mohou být unavená a pomalá, zvláště pokud se stravujete nezdravě. Lékařské studie prokázaly, že meduňka velmi příznivě ovlivňuje jaterní funkce.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Mnoho bylin, které poskytují antioxidanty, podporují i rovnováhu hladiny cukru v krvi. Ačkoli nedávný, výzkum naznačuje, že meduňka může podpořit regulaci krevního cukru.

Redukuje vrásky

Použití meduňkového oleje se datuje do 14. století, kdy ho údajně používala královna Maďarska na vyhlazení a zjemnění vrásek. I dnes je meduňkový olej vyhledávaný pro svoje zkrášlující účinky, zmírňuje vrásky, vyživuje rty a chrání pokožku před volnými radikály.

Meduňkový nápoj

Pokud vás meduňka nadchla, máme pro vás i jednoduchý recept na příjemný a osvěžující nápoj.

Budete potřebovat:

  • 2 citrony
  • med
  • pár snítek meduňky
  • vodu

Do džbánku vymačkejte šťávu ze dvou citronů, poté přidejte nasekané lístky meduňky a med podle chuti. Dobře rozmíchejte a dolijte neperlivou vodou. V letních měsících si tohle osvěžení oblíbíte nejen vy, ale i vaše děti. Pro děti, můžete do džbánku přidat a pár kostiček melounu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat