Prostreno.cz

Borůvky nekupujte. Raději na ně vyrazte do lesa

Každý rok vídáme na ulicích stánky s borůvkami, ale ty ceny jsou někdy opravdu oslňující. Nenechte si ujít tento lesní poklad a vyrazte s celou rodinou do lesa, není nic lepšího než pobyt na čerstvém vzduchu a tyhle cenné bobulky si přinesete domů téměř zadarmo. A abychom vás ještě více motivovali, tak pro vás máme hned několik přínosů borůvek pro lidský organismus.

Borůvky jsou plné cenných vitaminů a minerálních látek. Obsahují především vitamin C, vitaminy skupiny B a v poslední řadě také provitamin A. Z minerálních látek je v borůvkách hojně zastoupen draslík, vápník a podstatné železo, dále pak také mangan, měď, chrom a zinek.

Pro lepší zrak

Borůvky jsou výborné pro zlepšení vidění, doporučují se na zostření zraku, podporují prokrvení sítnice, zlepšují noční vidění. Jejich příznivé účinky byly zaznamenány i na pacientech s šeroslepostí a při slábnoucímu zraku.

Snižují cholesterol

V dnešní době velká část populace bojuje s cholesterolem, borůvky dokážou zmírnit hladiny škodlivého cholesterolu, a navíc zlepšují pružnost a pevnost cév. Plody se také doporučují pacientům, kteří mají problémy s křečovými žilami či trpí žilní nedostatečností dolních končetin. Preventivně působí i proti infarktu a mozkové mrtvici.

Na střevní obtíže

I naše babičky uměly borůvky dobře využít a hlavně znaly jejich přínosy při léčení průjmu, hlavně u svých drobotin, vždyť co lepšího můžete dát dítěti. Dokonce si plody i sušily do domácí lékárny. Borůvky totiž velmi dobře dezinfikují a zároveň léčí podrážděnou sliznici střev. Pokud je chcete takto využít, podávejte je bez přidaného cukru, nejlépe jednu polévkovou lžíci každou hodinu, dokud problémy neustanou.

Zpomalují stárnutí

Borůvky obsahují i silné antioxidanty, které se hravě vypořádají se škodlivými volnými radikály a tím zpomalují stárnutí buněk. Poslední vědecké výzkumy prokázaly i kladný vliv při prevenci proti rakovině a dalším civilizačním chorobám.

Na rýmu a kašel

Při chřipce se doporučuje užívat borůvkový sirup, který pomáhá organismus hydratovat, dodá tělu živiny a hlavně obsahuje účinné látky ke snížení horečky.

A co listy?

O plodech už bylo řečeno mnoho a teď je řada na jemné borůvčí respektive na mladé lístky. Mladé lístky se sbírají před květem, kdy obsahují nejvíce živin. Lístky jsou častou přísadou v čajových směsích na podpůrnou léčbu cukrovky nebo je můžete rovnou připravit jako nálev. Polévkovou lžící lístků zalijte 250 ml vroucí vody, nechte louhovat 15 minut. Nálev se doporučuje popíjet 3krát denně při cukrovce.

 Borůvky ve vlastní šťávě

Na závěr pro vás máme i jeden oblíbený recept pro pilné sběrače, když už nebudete vědět co s borůvkami, tak je zavařte. Tenhle recept zvládne každý a nepotřebujete žádné extra suroviny jen borůvky a obyčejný cukr. Očištěné borůvky nasypte do připravených zavařovacích sklenic, do každé sklenice nasypte, co nejvíc se vejde, na vrchu posypte borůvky lžící pískového cukru, uzavřete a sterilujte 30 minut při 85 °C. Po vychladnutí uskladněte a borůvky můžete mlsat i v zimě.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat