Prostreno.cz

Přehlížené okurky jsou zásobárnou zdraví

Myslíte si, že víte o této oblíbené zelenině všechno? I když jsou okurky oblíbenou plodinou českých zahrádkářů, znáte jejich původ? Prozradíme vám, co jste o okurkách zřejmě ještě neslyšeli, nakoukneme do historie a také prozradíme hlavní přínosy okurek na naše zdraví.

Původ okurek

Začneme původem okurek. Mají svou domovinu v teplých a vlhkých oblastech jako je Indie a Čína. Dnes jsou okurky rozšířené téměř po celém světě a mají mnoho odrůd. Okurky nejsou nic novodobého i ve starobylých civilizacích Egypta, Řecka a Říma byly velmi oblíbenou plodinou a i v dávných dobách se využití okurek neomezovalo jen na stravu, bylo známo i její kosmetické využití. Dokonce fascinovaly i Ludvíka XIV., který se zajímal hlavně o jejich konzervaci, aby se ujistil, že bude mít dostatečnou zásobu této pochutiny. Okurky oslnily i americké kolonisty, kteří je svého času přivezli jako zázračnou, chutnou a křupavou plodinu do Spojených států.

Plné živin a vitaminů

Okurky jsou mimořádně prospěšné pro celkové zdraví, zejména v létě, protože jsou tvořeny převážně vodou a důležitými živinami nezbytnými pro lidské tělo. Dužina okurek je bohatá na vitamin A, vitamin C a kyselinu listovou, zatímco slupka okurek je bohatá na vlákninu a obsahuje řadu minerálů, jako jsou hořčík, molybden a draslík. Navíc okurka obsahuje oxid křemičitý, stopový minerál, který výrazně přispívá k posílení pojivové tkáně.

Pro jasnou a zářící pleť

Okurka je bohatá na kysličník křemičitý, což je základní složka, která pomáhá při vývoji silných a zdravých pojivových tkání ve svalech, vazech, šlachách, chrupavkách a kostech. Lékaři často doporučují okurkovou šťávu kvůli obsahu oxidu křemičitého pro celkové zlepšení pleti. Díky vysokému obsahu vody je okurka přirozeně hydratační a je dobře známo, že vlhkost je nejlepším přítelem pro zdravou pleť, tak proč nezískat hydrataci přirozeně? Výtažky z okurek se často používají lokálně k léčbě různých typů kožních onemocnění, včetně spálenin a otoků pod očima. Kyselina askorbová a kyselina kávová jsou dvě důležité složky okurek, které zabraňují ztrátě vody z těla.

Zabraňují zácpě a udržují ledviny v kondici

Okurky představují pro nás perfektní směs vlákniny a vody. Proto pomáhá chránit naše tělo před zácpou a ledvinovými kameny. Nejoblíbenější je obyčejný okurkový salát, který v létě nejen osvěží, ale také doplní tělu potřebné tekutiny.

Regulují krevní tlak

Studie provedené v DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) se skládaly z lidí, kteří konzumovali potraviny s vysokým obsahem hořčíku, draslíku a vlákniny. Výsledky byly jasné; Jejich krevní tlak se snížil na normální úroveň.  No za zkoušku to rozhodně stojí, co myslíte?

Pro diabetiky jen to nejlepší

Okurky se také osvědčily, jako skvělou zeleninou pro diabetiky. Glykemický index okurky je ve skutečnosti nulový. Každá potravina obsahuje různé živiny v různém poměru. Sacharidy přispívají ke zvýšení hladiny glukózy, avšak uhlohydráty přítomné v okurkách mohou být snadno stravitelné pro diabetiky. Pravidelná konzumace okurek, tak může přispívat k udržení hladiny glukózy v normě. Dokonce i některé doplňky stravy a medikamenty obsahují okurkový prášek.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat