Prostreno.cz

Čas na jedlé lampionky je tady. Dejte šanci mochyni

Během podzimu nám na zahrádce začínají dozrávat i plody mochyně. Mochyně není jen na ozdobu koktejlů či ovocných salátů, obsahuje spoustu účinných látek, které jsou velmi prospěšné pro celkové zdraví organismu. Víte, proč byste letos neměli tuto dobrotu původem z Jižní Ameriky vynechat?

Druhů mochyně je na světě několik, plody některých druhů nejsou vůbec jedlé, mezi nejoblíbenější jedlé plody mochyně patří mochyně peruánská se známou oranžovou barvou. V posledních letech je oblíbená i sušená varianta, které je běžně k dostání v obchodech ze zdravou výživou.

Tyto oranžové plody přinášejí hned několik výhod, mají nízký obsah kalorií, vysoký podíl vitaminu C a hlavně velkolepou koncentraci antioxidantů. Obsažené polyfenoly a karotenoidy jsou silnými prvky pro lidské zdraví. V kombinaci s dalšími živinami činí tyto antioxidanty velmi žádoucí, což by vysvětlovalo jejich široké využití a poptávku po celém světě. Ještě váháte, jestli je to pravé pro vás? Poznejte všechny přínosy mochyně peruánské!

Podporuje imunitu

Plody mají vysoký obsah antioxidantů, díky tomu hrají roli v prevenci některých chronických onemocnění. Další důležitou složkou je podíl vitaminu C, již 100 g mochyně obsahuje přibližně 30 mg tohoto důležitého vitaminu. Vitamín C stimuluje tvorbu bílých krvinek a má také určité antioxidační vlastnosti. Navíc je vitamin C klíčovou složkou při výrobě kolagenu, který pomáhá při opravě a produkci buněk, tkání, orgánů a cév. Takže s chutí do toho.

Napomáhá při dietě

Jako nízkokalorické potravina (pouze 53 kalorií ve 100 gramech) představují plody mochyně zajímavou složku vašeho redukčního jídelníčku. Tyto drobné plody vám dodají velké množství cenných živin, včetně esenciálních mastných kyselin, které snižují hladinu špatného cholesterolu, a navíc se po nich prostě netloustne. No co si více přát?

Reguluje hladinu cukru v krvi

Některé obsažené sloučeniny přisívají ke zpomalení rozkladu a absorpci jednoduchých cukrů ze sacharidů. To znamená, že tělo a krevní oběh nejsou nárazově zaplaveny cukrem a inzulinové receptory jsou řádně regulovány. Drastické kolísání hladiny krevního cukru je hlavní příčinou diabetu a může být velmi nebezpečné pro osoby trpící tímto onemocněním. To znamená, že užívání mochyně je dobrou volbou jak při prevenci, tak i na podporu léčby diabetu 2. typu.

Pročistí játra i ledviny

Účinné látky přítomné v plodech mochyně napomáhají k očistě jater, kromě toho podporují i správnou funkci ledvin, napomáhají eliminovat toxiny, podporují odvodňování přebytečných tekutin, solí a toxinů z lymfatického systému.

Pro lepší zrak

Co by to bylo za oranžové bobule, kdyby neobsahovaly i slušnou dávku karotenoidů. Karotenoidy specificky eliminují oxidační stres a zpomalují nástup makulární degenerace, tím udržují vaše vidění ve špičkovém „rozlišení“.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat