Prostreno.cz

Jaká je skutečná trvanlivost olivového oleje

Jste přesvědčeni o tom, že olivový olej se může používat, dokud prostě nedojde? Co vás nemá, takhle jednoduché to opravdu není. Datum jeho spotřeby ovlivňuje první otevření láhve i den, kdy se na jeho výrobu olivy sklízely!

Je mnoho důvodů, proč mít vždy po ruce zásobu olivového oleje. Vždyť patří mezi pět nejprospěšnějších surovin na světě! Je skvělým pomocníkem při vaření, zprostředkovatelem krásy a tichým léčitelem, neboť jeho konzumace snižuje riziko kardiovaskulárních chorob, reguluje hladinu cholesterolu a podporuje trávení. Tedy alespoň tak to tvrdí lékaři, kteří v rámci svých studií blahodárné účinky tohoto pokladu zkoumali již nesčetněkrát. A teď se nabízí otázka, jak dlouho už máte doma ten váš?

Nic netrvá věčně

Ruku na srdce – hlídáte si datum spotřeby? Pokud už tento údaj z obalu „oliváče“ nejde ani při nejlepší vůli rozšifrovat, je nejvyšší čas ho vyměnit za nový. Respektive – včera bylo pozdě! Lidé z kalifornské společnosti s názvem Olive Ranch, která se výrobou olivových olejů zabývá už od roku 1998, poukazují na fakt, že produkt by se měl spotřebovat maximálně do 18 měsíců od data sklizně oliv.

Nutno dodat, že tohle kritérium platí pouze v případě zavřené a nedotčené láhve. Jakmile ji jednou otevřete, poslední kapku byste měli zužitkovat do šesti měsíců, jinak riskujete pokles jeho kvality. Jak olej správně uchovávat, aby i ten půlrok vydržel v kondici? Spousta lidí na to jde úplně špatně, čímž ještě zkracují jeho trvanlivost. Nepatříte mezi ně náhodou i vy?

Světlo a zima? Jen to ne

První a nejdůležitější zásada? Chraňte svůj poklad před přímým slunečním světlem, protože to mu ani v nejmenším nesvědčí. Pokud jste někdy přemýšleli o tom, proč se tyto produkty prodávají v tmavých a zelených obalech, stojí za tím právě „světelná nesnášenlivost“. Rovněž byste olej neměli vystavovat přílišnému chladu, jelikož to má za následek jeho tuhnutí, což negativně ovlivňuje kvalitu i chuť.

Vlivem horka zase tmavne a přirozená vůně se mění v nepříjemný zápach. Zlatá střední cesta? Pokojová teplota a hlavně žádný přísun kyslíku. Dbejte tedy na to, aby byl olej vždy dobře uzavřen, protože jedině tak se z něj můžete radovat celých šest měsíců! Také se zbytečně nepřipravíte o jeho schopnosti…






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat