Prostreno.cz

Ananas v zimě. Jak si z něj připravit želé a proč skladovat slupky

Konzervované plátky ananasu nebo kousky jsou k dispozici po celý rok. A vlastně i čerstvý ananas. A to je jedině dobře. Vždyť pochází z oblasti Karibiku a v našich supermarketech se zabydlel poměrně dobře. Jak si z něj připravit želé a proč skladovat slupky?

Všichni víme, že ananas nabízí tolik zdravotních výhod, že člověk ani neví, jakou z nich začít. Prvotně je nabitý vlákninou, pak taky bojuje proti srdečním onemocněním a posiluje imunitní systém díky přítomnosti vitaminu C. A jeho chuť je fenomenální! Dá se jíst jen tak, nebo pít jako džus. Navíc ani slupky není radno vyhazovat. Hodí se totiž na čaj!

Léčivá chuť tropů

Do hrnce vložte pokrájené slupky ananasu, 3 kusy badyánu, pár kuliček nového koření, 1 svitek skořice a l litr vody. Přiveďte k varu a na mírném ohni hodinu vařte. Poté sundejte pokličku, přidejte 3 sáčky zeleného čaje a nechte vylouhovat (doba uvedena na sáčku). Poté sceďte a vypijte. V případě, že máte chuť spíš na čaj studený, nechte jej vychladit. Skvělé je i želé z ananasu a symbolu podzimu – jablíček, konkrétně jablečného moštu.

Hřejivé zimní zásoby

Potřebujete 200 g ananasu, 650 ml jablečného moštu, 350 g cukru krystal a 1 balení želírujícího přípravku. Ananas oloupejte a nakrájejte na kousky. Vložte jej do hrnce a nalijte jablečný mošt.

Obsah želírujícího přípravku smíchejte se 2 polévkovými lžícemi cukru a přidejte k ovoci. Za stálého míchání vařte asi 1 minutu, přidejte zbytek cukru a přidejte k varu. Povařte zhruba 5 minut a ověřte tuhost želé kápnutím jedné lžičky na talířek. Poté odeberte pěnu a ihned plňte do sklenic. Ty uzavřete a obraťte dnem vzhůru, přičemž během fáze chladnutí několikrát „překlopte“. To proto, aby došlo k rovnoměrnému rozložení ananasu. Získáte tak vlastnoručně zpracované zásoby na zimu, které se budou hodit.

Jak již bylo řečeno, ananas posiluje imunitní systém, udržuje klouby bez bolesti, má vynikající protizánětlivé vlastnosti, zpomaluje proces stárnutí, bojuje proti volným radikálům, což vede ke zpomalení procesu stárnutí. Taky odstraňuje nečistoty z krve a pomáhá podpořit ztrátu hmotnosti. Kdo by o něco takového nestál?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat