Prostreno.cz

Bezlepková pohanka je plná bílkovin

Pohanka je přímo historickou plodinou. Na našem území se pěstovala již ve 12. století a bezpochyby patřila ke každodenní stravě. Bohužel v dnešní době ji vytlačuje spousta jiných zrn a již zpracovaných potravin. Ve zdravé výživě má své místo jisté a to nejen díky tomu, že je přirozeně bezlepková, ale navíc má bezpočet příznivých účinkú na naše zdraví.

Pohanka bývá pěstována jako pseudoobilovina, ale ve skutečnosti s pšenicí není vůbec příbuzná. Spíše můžeme říci, že se jedná o běžnou bylinu. Největší předností pohanky je, že se jedná o zcela bezlepkovou potravinu. I z tohoto důvodu se zájem o tuto plodinu opět zvyšuje. Poznejte i vy všechny její přednosti.

Zlepšuje trávení

Pohanka má vysoký obsah vlákniny, která zvyšuje objem stolice a zlepšuje peristaltiku střev. Pravidelný přísun vlákniny je pro náš organismus velmi důležitý. Vláknina nejen přispívá ke správnému chodu celého trávicího traktu, ale také preventivně působí před celou řadou onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva a žaludku. Pohanku oceníte i v redukčním jídelníčku, zasytí vás na delší dobu, a vy tak nebudete  podléhat nezvladatelnému vlčímu hladu.

Posílí imunitní systém

Pohanka obsahuje silné antioxidační složky, obsahuje vitamin E, selen, fenolové kyseliny a flafonoidy. Všechny tyto složky se nacházejí v pohance ve vysokých koncentracích, dokonce v mnohem vyšších než u jiných zrn či srovnatelných semen. Antioxidanty zvyšují aktivitu ostatních látek v organismu a chrání celé tělo před poškozením volných radikálů.

Pro zdravé srdce

Jednou z nejdůležitějších vlastností pohanky je její vysoká hladina fytonutrientů, zejména flavonoidů. Tyto důležité sloučeniny podporují funkčnost vitaminu C a působí jako antioxidanty v těle, které hledají a odstraňují nebezpečné volné radikály. Přítomný rutin přispívá ke snížení špatného cholesterolu a zároveň zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu, což dále snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Rutin je ve skutečnosti běžně extrahován z listů pohanky a přidává se k lékům na krevní tlak, protože působí jako vazodilatační prostředek, který zvyšuje průtok krve a tím snižuje šance na vznik různých srdečních onemocnění a riziko mozkové mrtvice. Pohanka má také velmi vysoký obsah železa a tento životně důležitý prvek je jednou z klíčových součástí pro tvorby červených krvinek.

Vhodná pro diabetiky

Vysoká hladina vlákniny v pohance je jistě jedním z důvodů, proč pomáhá pacientům s diabetem, dokáže výrazně snížit hladinu cukru v krvi za relativně krátkou dobu. Navíc je skvělým zdrojem hořčíku, který je nezbytnou součástí téměř 300 enzymů v lidském těle, včetně těch, které ovlivňují užívání glukózy a inzulinu a jejich uvolňování. Pravidelný přísun hořčíku byl spojen se snížením rizika diabetu 2. typu.

Doplní tělu bílkoviny

Pohanka je jednou z cenných potravin, které obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, což znamená, že obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin včetně lysinu. Vysoce kvalitní bílkoviny jsou životně důležité pro řadu různých funkcí v těle, takže potraviny obsahující kompletní bílkoviny nejen nahrazují potřebu jíst červené maso (neocenitelné pro vegetariány a vegany), ale také získávají benefity z těchto proteinů mnohem rychleji. Studie prokázaly, že kompletní bílkoviny pomáhají zpomalit ztrátu kostní a svalové hmoty, poskytují organismu větší sílu, energii a vytrvalost během fyzických aktivit.

Zdroj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33357186/





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat