Prostreno.cz

Poznejte všechny zdravotní benefity ovčího mléka

Možná si říkáte, že ovčí mléko vás nikterak neláká. Víte ale, že má spoustu zajímavých účinků? Posiluje imunitu, pomáhá budovat svaly a poskytuje prevenci před rakovinou i diabetem. Ovšem i kostem a zubům přijde vhod!

Je pravdou, že ovčí mléko není u nás tolik populární – tedy ve srovnání s tím kravským. Jaký je vlastně mezi nimi rozdíl, tedy kromě toho, že co druh, to jiný zvířecí původ? Chuť ovčího je mírně nasládlejší a také bývá krémovější. Je pro něj také charakteristický vysoký podíl bílkovin a esenciálních aminokyselin – dokonce v takovém množství, že by se možná i krabice s „klasickým“, tedy kravským mlékem, trochu zastyděla. Oproti ní má také ovčí produkt neméně zajímavé zdravotní výhody. Například?

Podstatně menší riziko infekcí

Díky pozoruhodné kombinaci živin v ovčím mléku může jeho pravidelná konzumace značně posílit imunitní systém. Tím pádem se náchylnost k různým onemocněním, virózám a neduhům pochopitelně snižuje. Takže na zdraví? V tomto případě to platí doslova!

Podpora při budování svalů

Jak již bylo zmíněno, ovčí mléko v sobě ukrývá mnoho bílkovin a aminokyselin, které hrají důležitou roli při syntéze neurotransmiterů a udržování svalových buněčných membrán. Pokud jste právě ve fázi, kdy v posilovně pravidelně rýsujete a zpevňujete křivky, rozhodně se vyplatí zahrnout ho do jídelníčku. Tedy pochopitelně v případě, že netrpíte nesnášenlivostí na laktózu.

Tekutá prevence rakoviny? Ano, to také

Američtí vědci na základě své studie naznačují, že ovčí nápoj je účinnou prevencí rakoviny, neboť se může pochlubit fascinujícím množstvím nukleotidů a nukleosidů. Jen na vysvětlenou – to jsou organické molekuly chránící buňky těla před oxidací. Předcházejí tak buněčné mutaci a s ní související tvorbě rakoviny.

Záruka zdravých kostí i zubů

Stejně jako většina jiných „mléčných druhů“ je i ovčí mléko bohatým zdrojem vápníku. Tento potřebný minerál je důležitý pro zachování zdraví nejen zubů, ale i kostí, čímž přispívá k ochraně před obávanou osteoporózou. A to se hodí vždycky, nebo snad ne?

Pomocník při hubnutí, na kterého je spolehnutí

Závěry průzkumu publikované v časopise Nutrition and Metabolism sdělují, že ovčí mléko podporuje hubnutí. Jak je to možné? Obsahuje spoustu kyseliny linolové, což je zdravá forma tuku, která přispívá ke ztrátě tělesné hmotnosti. Ačkoli to zní jako naprostý protimluv, prý to zaručeně funguje! Nutno dodat, že jmenovaná kyselina údajně snižuje i pravděpodobnost diabetu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat