Co je nového

.

Nové zprávy

Nemáte žádné nové zprávy

Kefír posílí imunitu a přispívá k dlouhověkosti

Barbora Křížková více informací

Propadla zumbě a harémovým kalhotám. Kdyby mohla, celý den by jedla čokoládu. Vysněná dovolená je v Mexiku po boku přítele Marka. Jako malá chtěla být baletkou.

Zobrazit další články autorky

31.03.2020 | Dobroty do spíže a ledničky

Kefír je populárním nápojem po celém světě. Podle historických pramenů pochází z Kavkazu, odkud se postupně rozšířil do Číny i Evropy. Mezi přínosy kefíru patří jeho schopnost detoxikovat tělo, vyčistit trávicí trakt, eliminovat škodlivé bakterie, zlepšit imunitní systém, ale zvládne i mnohem více. Poznejte všechny klady kefíru a zjistíte, proč na něj někteří jedinci nedají dopustit.

Kefír známý také jako „magické mléko“ bývá tradičně vyroben z kozího, kravského nebo ovčího mléka, které se smíchá s kefírovým zrnem a poté dochází k fermentaci. Kefírová zrna jsou vlastně kombinací kvasinek a bakterií v bílkovinách, tucích a cukrech, které tvoří křehké shluky bakteriálních kolonií uvnitř fermentujícího mléka, což má za následek hutnou strukturu nápoje.

Zdravotní benefity kefíru lze přičíst jeho bohatství na probiotické bakterie, živiny, vitaminy a minerály včetně množství vlákniny a bílkovin. A jaké jsou jeho hlavní přednosti?

Trávení bez trápení

Kefír je velmi bohatý na cenná probiotika, a tak může být velmi prospěšný pro trávení a zdraví celého trávicího traktu. Probiotika eliminují mnoho škodlivých bakterií v zažívacím traktu a zároveň pomáhají účinně absorbovat živiny z potravy. Navíc je kefír nabitý vlákninou, která stimuluje peristaltický pohyb střev a tím eliminuje zácpu.

Zlepšuje nesnášenlivost laktózy

Zní to trošku parodoxně, ale je tomu skutečně tak. Fermentované mléčné výrobky, jako je například právě kefír, je opravdu vhodný i pro jedince s laktózovou intolerancí. Fermentace je proces kvašení, který mění chemické složení jídla, to způsobí, že bakterie přítomné v kefíru mléčný cukr zpracují a pomohou při jeho trávení.

Žádná chřipka si na vás nepřijde

Pokud sázíte jen na citrusy, zkuste je občas vyměnit za sklenku kefíru. Nejenže kefír poskytuje velké množství vitaminu C, což je klíčovou složkou pro imunitní systém, ale také obsahuje všechny užitečné bakterie, které eliminují další škodlivé bakterie v těle. Jeho antioxidační vlastnosti mohou zabránit širokému spektru onemocnění, včetně různých druhů rakoviny a srdečních onemocnění.

Srdce jako zvon

Konzumace kefíru je také spojována se snižováním krevního tlaku a redukcí cholesterolu. Obě tyto funkce vedou ke zdravějšímu srdci, které je méně náchylné ke kardiovaskulárním chorobám.

Magický nápoj

V některých kulturách je kefír opravdu nazýván jako magický nápoj a na toto označení má právo. Je velmi bohatým zdrojem bílkovin, podporuje účinné fungování orgánových systémů a může zvýšit metabolismus těla. Spolu s tím napomáhá hojení ran a buněčný růst. Zkrátka pravidelné pití tohoto magického nápoje přispívá k dlouhověkosti.

Červené versus žluté rajče

Kuřecí soté

Kuřecí soté

17 hlasů
50min 486 kJ 130 Kč

Nejčtenější články

Tip na večeři

Cuketa s cherry rajčaty

7 hlasů
20min 228kJ 65 Kč

Lehký salát z cukety a rajčat.

Dýňový salát

0 hlasů
60min 317kJ 70 Kč

Salát z pečené dýně s pomeranči.