Prostreno.cz

Konopné mléko jako alternativa kravského. Jeho výrobu zvládnete i doma

Pokud hledáte zdravou alternativu kravského mléka, tak konopné mléko je jednou z vynikající možností, protože poskytuje organismu bohaté množství živin a je stále více dostupné. Navíc si ho zvládnete vyrobit i doma.

Co je konopné mléko?

I když není tak populární jako mandlové nebo sójové mléko, konopné mléko je veganskou alternativou kravského nebo kozího mléka a pochází z drcení a namáčení konopných semen ve vodě. Semena konopí jsou často nesprávně spojována s marihuanou, takže myšlenka pití konopného mléka je pro některé lidi přímo nepřípustná. V konopných semenech však neexistuje THC a v žádném případě by tento nápoj neměl být považován za drogu nebo nelegální produkt.

Už i u nás v Čechách se mu dostává obdivu a stahuje na sebe pozornost. Konopné mléko si obzvláště pochvalují vegani a osoby s intolerancí laktózy, protože se jedná o zcela přirozený nápoj a je známo, že je snadněji stravitelný než tradiční mléko živočišného původu.

Fakta o výživě

Jeho výživové hodnoty mnohé z vás překvapí, již v jednom hrnečku získáte ½ denní porce vápníku. Je bohatým zdrojem „dobrých" tuků, jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Dále obsahuje vitaminy B, vitamin A, vitamin E a spoustu dalších minerálů, jako je železo, hořčík a zinek. Pro představu 250 ml obsahuje přibližně 235 kcal.

Konopné mléko neobsahuje žádný cukr, cholesterol a je bezlepkové. Obsahuje mastné kyseliny, vitaminy a živiny, které zlepšují pokožku, posilují imunity a to ještě není všechno. Poznejte všechny přínosy konopného mléka.

Péče o kůži

S významnou úrovní vitaminu E a vitaminu A, dokáže toto mléko zlepšit zdraví pokožky tím, že sníží množství oxidativního stresu, to znamená, že zpomaluje stárnutí, vznik vrásek a věkových skvrn.

Zlepšuje kognitivní funkce

Vysoká hladina omega-3 a omega-6 mastných kyselin hraje klíčovou roli pro posílení kognitivních funkcí, zlepšení koncentrace a paměti. I z tohoto důvodu je konopné mléko oblíbené i u starších jedinců, kteří jsou vystaveni vyššímu riziku vzniku neurodegenerativních onemocnění.

Srdce jako zvon

V konopném mléce není žádný cholesterol, a navíc obsahuje poměrně dobré množství draslíku. Draslík funguje v těle jako vazodilatátor, čímž snižuje napětí tepen a cév. To znamená, že snižuje riziko vzniku aterosklerózy a současně reguluje krevní tlak.

Zvyšuje imunitu

Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně pijí toto mléko, mají silnější imunitní systém, pravděpodobně kvůli přítomnosti potřebných vitaminů, minerálů a antioxidantů.

Zlepšuje hustotu kostí

Konopné mléko obsahuje mnoho minerálů, včetně vysokých hladin vápníku, které jsou nezbytné pro zlepšení minerální hustoty kostní dřeně a zároveň snižují riziko vzniku osteoporózy.

Jak si vyrobit konopné mléko?

Konopné mléko můžete zakoupit v prodejnách se zdravou výživou, nebo se ho můžete naučit připravovat sami, kdykoli na něj dostanete chuť. Příprava je snadnější než si myslíte. Budete potřebovat jen vodu, konopná semena a mixér.

Půl šálku konopných semínek namočte na 24 hodin, během této doby vyměňte dvakrát vodu. Poté dejte namočená semínka do mixéru a přidejte 3-4 šálky vody. Chvíli mixujte, stačí přibližně 1 až 2 minuty, podle výkonnosti mixéru. Nakonec vzniklé mléko přeceďte přes plátýnko. Hotové mléko můžete skladovat v lednici, spotřebujte ho do 3 dnů. Mléko si můžete dochutit ovocem, nebo třeba datlemi, které mléku dodají příjemnou sladkou chuť.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat