Prostreno.cz

Podceňovaný lilek jako domácí lékař. Vyhnete se hemoroidům i problémům se srdcem

Lilek patří mezi opomíjené potraviny. Ne každému je totiž sympatická jeho trochu unylá chuť. A to je velká škoda! Stačí špetka koření a dobré jídlo je na světě. Proč mít lilek na talíři co možná nejčastěji? Díky němu se vyhnete zácpě, hemoroidům i problémům se srdcem!

Pochází z jižní Evropy, zejména z Balkánu. Ve Spojeném království ho nazývají baklažánem. U nás je to většinou lilek, kterého většina lidí v obchodě přehlíží. Patříte k nim? Třeba se to změní, až objevíte jeho úžasné zdravotní benefity!

Vláknina

Lilek obsahuje slušné množství vlákniny, která pomáhá odstraňovat nežádoucí látky, jako jsou toxiny a volné radikály, které mohou způsobit vážné poruchy (například srdeční choroby a rakovinu). Vláknina také pomáhá snížit riziko vývoje kardiovaskulárních poruch typu hypertenze, onemocnění koronární arterie a mrtvice. Zároveň podporuje trávení, takže se díky ní zabraňuje gastrointestinálním problémům, jako je zácpa, divertikulitida a hemoroidy.

Antioxidant

K dalším přínosům lilku patří jeho antioxidační vlastnosti. Podle vědců lilek obsahuje nasunin, což je anthocyananinový phytonutrient (antioxidant a čistič volných radikálů). Ten má moc chránit buněčné membrány před poškozením.

Buněčné membrány jsou přitom zodpovědné za ochranu buněk před volnými radikály, neboť jejich selektivní propustnost umožňuje průchod živin a odpadů do i z buněk. Zkrátka a dobře, nasunin zabraňuje poškození těchto buněk, protože pomáhá tělo zbavovat se toxinů a volných radikálů.

Kardiovaskulární účinky

Kromě vlákniny a antioxidantů, které se nacházejí v baklažánech, obsahuje tato zelenina také draslík, vitaminy B a C. (Botanicky správně se však jedná o ovoce, stejně jako je tomu u rajčete, papriky a jiných lilkovitých).

Podle amerického časopisu Journal of Clinical Nutrition konzumace potravin bohatých na flavonoidy, jako je právě lilek, snižuje riziko úmrtí člověka v důsledku kardiovaskulárních onemocnění.

Řada studií také ukázala, že konzumace potravin bohatých na flavonoidní antokyany může pomoci snížit riziko vzniku srdečních chorob. Lilek je evidentně výživný a dokonce i kuchyňsky variabilní. Už jste zkusili italský pečený lilek, zapékané lilky s rajčatovou omáčkou či plněný lilek s masovou směsí nebo kuskusem? Tyhle recepty vás navnadí na léto jedna báseň!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat