Prostreno.cz

Radicchio neboli červená čekanka. Její chuť si zamilujete

Červená čekanka neboli italská čekanka obsahuje mnoho důležitých živin pro naše zdraví, posílí imunitu, detoxikuje tělo, redukuje hmotnost a zvládne i mnohem více. Poznejte všechny její přínosy a nezapomeňte ji připsat na svůj nákupní seznam.

Červená čekanka, na rozdíl od mnoha jiných listových zelenin, je příležitostně konzumována v syrovém stavu, protože má hořké a kořeněné chuťové složky. Nicméně když jsou tyto listy spařené nebo ogrilované, tato hořkost se ztrácí a zůstává jen příjemnou chuť, kterou oceníte v salátech, jako přílohu k rybám i těstovinám. Červená čekanka, má spoustu využití v kulinářství, než ji zařadíte na váš stůl, podívejte se, jaký užitek čekanka nabízí.

Co obsahuje?

Tato listová zelenina poskytuje velké množství vitaminu K, stejně jako průměrné množství mědi, folátů, vitamínu C, E a skupiny B, vlákniny a bílkovin. Červená čekanka také obsahuje celou řadu antioxidantů, které mají významný vliv na zdraví. Zelenina obsahuje jen minimum kalorií a zároveň cenné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Poznejte všechny přínosy této italské dobroty.

Posiluje imunitu

Vzhledem k vysokému obsahu vitaminu C, který se nachází v této listové zelenině, můžeme čekanku považovat za posilovač imunitního systému. Dále díky přítomnosti luteinu, zeaxantinu a dalších polyfenolických sloučenin zmírňuje červená čekanka již probíhající zánět.

Detoxikuje tělo

Četné studie potvrzují, že konzumace této listové zeleniny přispívá ke stimulaci funkce jater, tím i následně urychluje proces eliminace toxinů a odpadu z těla a udržuje tak čistý krevní oběh.

Pomůže k vysněné postavě

Vzhledem k extrémně nízkým hodnotám kalorií poskytuje tato zelenina snadný způsob, jak uspokojit chuť k jídlu, aniž byste ohrozili váhu a překročili denní kalorické cíle. Tato zelenina vám pomůže udržet a získat štíhlé křivky, přesto si na ní pochutnáte.

Snižuje krevní tlak

S mírným množstvím draslíku a dalších antioxidantů snižuje tato zelenina krevní tlak a tím i zátěž na kardiovaskulární systém. Antioxidanty jsou také schopné minimalizovat zánět v neurologickém systému a zpomalit ukládání beta-amyloidového plaku. To může zpomalit nástup, nebo dokonce napomoci prevenci Alzheimerovy choroby a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Pro pevné kosti

Vitamin K hraje klíčovou roli ve všech oblastech, od kostní minerální hustoty až po srážlivost krve. Červená čekanka vám dodá více než 100 % doporučené denní dávky tohoto potřebného vitaminu a ochrání vás před vznikem osteoporózy a dalších onemocnění.

Pastva pro oči

Přítomný lutein a zeaxantin byly široce zkoumány pro své účinky na náš zrak, konkrétně v prevenci makulární degenerace. I v tomto ohledu je čekanka skvělá zelenina pro prevenci celé řady onemocnění.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat