Prostreno.cz

Metody sušení rozmarýnu. Zavěšený, v troubě nebo v papírovém pytli

Pomalu přichází jeho čas. Rozmarýn (či rozmarýna) se sklízí v červnu až září. Už cítíte jeho opojnou vůni a máte s ním velké plány? Čerstvý jej použijte k masu či marinádám, ale myslete i na zásoby. Takhle rozmarýn zbavíte vlhkosti!

Rozmarýn je voňavá dřevitá bylina, která dodává intenzivní chuť jakémukoli slanému pokrmu. Ve svém rodném středomořském prostředí roste do velkých křovinatých keřů, které se někdy využívají jako živé ploty!

Všimněte si, že rostlina odspodu dřevnatí, přičemž vrchní stonky jsou měkké a zelené. Je důležité vědět, že nový růst bude pocházet pouze ze zelených stonků, nikoli z dřevin. Myslete na to, až jej bude seřezávat. Mimochodem, pro tento proces vždy použijte ostré nůžky nebo nůž.

Seřezávání rozmarýny

Dřevitých stonků si nevšímejte, zaštípněte (odlamujte) vrchní část mladých větviček s lístky. Vyplatí se vám udělat to těsně nad místem, kde rostou dva listy. To způsobí pozdější plnější růst rostliny. Opakujte tento proces několikrát během léta. Můžete pak rozmarýn používat čerstvý nebo sušený po celý rok. Výhodné je také seřezávání. (Obecně platí, že je lepší seřezávat jednu třetinu až jednu polovinu rostliny.) A co zužitkování zásob? Zde je několik různých způsobů, jak rozmarýn usušit.

Metoda papírového pytle

Pokud máte jen pár větví rozmarýnu, hoďte je do papírového pytle a uchovávejte v teplé, suché, dobře větrané místnosti po dobu dvou až tří týdnů.

Závěsná metoda

Tři nebo čtyři větvičky rozmarýnu svažte kuchyňským provazem. Označte a zavěste do dobře větraného prostoru na dobu dva až tři týdny.

Metoda dehydratace

Na plát sušičky na ovoce položte rozmarýnové větve a dbejte na spoustu místa mezi každou větvičkou. Nechte sušit při velmi nízkých teplotách do 35 °C. Celý proces bude pravděpodobně trvat 8 až 10 hodin (v závislosti na vlhkosti). Pro rychlejší sušení odstraňte listy ze stopky, ale to je zcela volitelné.

Metoda trouby

V ideálním případě jsou bylinky sušeny při velmi nízkých teplotách. Pokud je sušíte v troubě, nastavte troubu na co nejnižší teplotu a pozorně bylinky sledujte. Přesný čas sušení se totiž bude lišit v závislosti na teplotě a výkonu vaší trouby.

Mikrovlnná metoda

Bylinky se dají sušit i v mikrovlnce! Stačí, když větvičky rozmarýny vložíte mezi dva kusy papírové utěrky. Dejte do mikrovlnné trouby a tu zapněte na střední až plný výkon. Počkejte 30 sekund, vypněte a nechte bylinku zchladnout. Zkontrolujte, zda je rozmarýn suchý a křehký. Odstraňte kousky, které už jsou „šustí“, a otočte ty, které ještě potřebují čas. Vraťte je do mikrovlnné trouby na dalších 30 sekund. Opakujte, dokud nejsou všechny listy suché.

Sušený rozmarýn skladujte v papírovém sáčku nebo skleněné nádobě po dobu až jednoho roku. Je bezpečné používat ho po delší dobu, ale chuť už není taková, jaká by měla být.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat