Prostreno.cz

Vyrazte do přírody na kontryhel. Zabírá nejen na gynekologické problémy

S čím vším vám pomůže kontryhel? Není toho zrovna málo. Zvyšuje pravděpodobnost početí a stimuluje tvorbu mateřského mléka. Urychluje také hojení ran a vhodný je i při onemocnění zažívacího traktu. Slouží také k léčbě různých zánětů!

Jsou hned dvě události, které byste v květnu neměli zmeškat. Tou první je samozřejmě polibek pod rozkvetlým stromem, přičemž nejvhodnější je třešeň, višeň, jabloň či bříza. Která je ta druhá? Sběr kontryhelu obecného, který by určitě neměl chybět ve vaší domácí lékárničce.

Dar, jež ocení hlavně něžné pohlaví

Kontryhel je králem ženských bylinek. Podle starých pověr má mateřské poslání a dokonce i magické účinky. Ostatně, to vlastně naznačuje už jeho latinský název (Alchemilla vulgaris), jež by se dal volně přeložit jako „malý alchymista“. Pátý měsíc roku se sbírá jeho celá nať, nebo jen listy. Následně se suší na vzdušném místě, popřípadě v umělých podmínkách při teplotě maximálně do 40 °C. Nač tuto bylinku můžete využít?

Povinná výbava nastávajících maminek

Léčivá rostlina z čeledi růžovitých je v lidovém léčitelství pokládána za léčitele ženských nemocí. Tlumí totiž menstruační bolesti a zpevňuje podbřišek. Slouží i k léčbě všemožných zánětů, kvasinkových chorob a mírní nepříjemné potíže spojené s menopauzou. Nutno podotknout, že kontryhel podporuje funkce dělohy a tím zvyšuje pravděpodobnost otěhotnění a donošení plodu. Po porodu zase stimuluje tvorbu mateřského mléka a zlepšuje jeho kvalitu. Je to všechno? Ale kdepak, ve výčtu jeho pozitiv jsme teprve na začátku.

Multifunkční doktor, co se nezdá

Vytrvalá bylinka pomáhá urychlit hojení hůře se zacelujících ran. Její schopnosti můžete uplatnit při očních zánětech a bezprostředně po vytržení zubu, protože „díra“ se po resekci dutiny ústní zacelí rychlostí blesku – do 24 hodin. Skvěle zabírá proti průjmům a dokáže řádně nastartovat i metabolismus, tudíž je to báječný dietní parťák. Možná by vás mohlo zajímat, že kontryhel čistí krev a nesmírně vhodný je při onemocněních zažívacího traktu. Nelze nezmínit ani to, že má jisté psychologické účinky, neboť tlumí příznaky deprese, paniky i úzkostí.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat