Prostreno.cz

Nepodceňujte rýži. Je to jedna z nejcennějších obilovin

Rýže je základní potravina v mnoha kuchyních po celém světě a je důležitou obilnou plodinou, která živí více než polovinu světové populace. Rýže je vynikající nejen jako příloha, ale také k přípravě hlavního jídla od sushi až po nespočet variací rizota s vůní celého světa. Navíc rýže nabízí spoustu zdraví prospěšných látek a rozhodně stojí za to si ji dopřávat pravidelně.

Druhů rýže je hned několik, většina odrůd obsahuje velké množství sacharidů a bílkovin. Obsah vlákniny je proměnlivý podle druhu rýže, vždy se proto vyplatí sledovat údaje na konkrétním produktu. Například, hnědá rýže má více vlákniny než bílá rýže, a proto se dá považovat za zdravější. Rýže je také bohatá na minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, mangan, selen a měď. Dále se zde vyskytuje niacin, kyselina pantothenová a tiamin. 

Pro většinu z nás je nejznámější bílá krátkozrnná rýže. Tato odrůda je považována za zdravou, protože obsahuje většinu živin a je bohatá na omega-6 mastné kyseliny, které jsou známé pro své protizánětlivé vlastnosti. Nicméně má obecně nízký obsah vitaminů a minerálů. Co takhle vyzkoušet i jiné odrůdy, například hnědou, červenou nebo divokou rýži? Poznejte všechny přednosti rýže, možná ji zařadíte na jídelníček častěji. 

Poskytuje energii

Vzhledem k tomu, že rýže je bohatá na uhlohydráty, působí jako palivo pro tělo a napomáhá při běžných mozkových funkcí. Sacharidy se v těle metabolizují a přeměňují se na funkční, použitelnou energii. Vitaminy, minerály a organické složky, které se v rýži vyskytují, zvyšují funkčnost a metabolickou aktivitu všech orgánů, což nadále zvyšuje energetickou hladinu. 

Pro štíhlý pas

Rýže tvoří nedílnou součást vyvážené stravy, neboť může poskytovat živiny bez negativních dopadů na zdraví. Nízké hladiny tuku, cholesterolu a sodíku také přispívají ke snížení rizika obezity. Navíc rýže neobsahuje žádný lepek, a tudíž nezpůsobuje žádný zánět ve střevě. 

Reguluje krevní tlak

Rýže má nízký obsah sodíku, takže je považována za jednu z nejlepších potravin pro ty, kteří trpí hypertenzí. 

Pro správné zažívání

Rýže obsahuje velmi odolný škrob, který se dostává do střev, kde stimuluje růst užitečných bakterií, které pomáhají při peristaltice střev. Díky tomu má rýže blahodárný vliv na obnovení přirozené střevní mikroflóry. Navíc působí v těle i jako diuretikum, pomáhá eliminovat toxiny z těla, jako je kyselina močová. Podle čínské medicíny rýže léčí žaludeční onemocnění a snižuje veškeré zažívací potíže.  

Prevence rakoviny

Hnědá odrůda rýže je bohatá na nerozpustnou vlákninu, která pomáhá chránit proti mnoha druhům rakoviny. Vědci se domnívají, že nerozpustná vláknina je životně důležitá pro ochranu těla před rozvojem a metastázami rakovinných buněk. Kromě vlákniny však obsahuje také přírodní antioxidanty jako je vitamin C, vitamin A a fenolické a flavonoidní sloučeniny, které pomáhají vylučovat volné radikály z těla. 





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat