Prostreno.cz

Oblíbená snídaňová granola pod drobnohledem

Granola se zařadila mezi oblíbené snídaňové pochoutky, spoustu fitness nadšenců ji bez váhání vyměnili za müsli a nedají na ni dopustit. Je opravdu granola tak přínosná? A v čem spočívá hlavní rozdíl mezi müsli a granolou? Víte po čem sáhnout?

Nejprve je dobré pochopit rozdíl mezi granolou a müsli, mnoho lidí se také často mylně domnívá, že si usnadní práci s přípravou granoly a zakoupí si takzvané „zapékané müsli“. Zapékané müsli se sice tváří velmi zdravě, ale přesto si bedlivě prostudujte složení, většinou i tady naleznete skryté cukry, tuky a prázdné kalorie. Pokud chcete skutečně udělat něco pro své zdraví, tak si neváhejte připlatit za kvalitní produkt, nebo si jednoduše připravte granolu doma. Je to snazší než si myslíte a vytvoříte si chuťovou variaci přesně podle svých představ.

Granola jsou ve skutečnosti zapečené vločky (ovesné, pšeničné, žitné, bezlepkové), ke kterým můžete libovolně přidávat další zdravé ingredience, jako jsou oříšky, různá semínka, sušené ovoce a podobně. Připravená směs podle chuti se jen zapeče v troubě, aby vločky byly křupavé, po vychladnutí můžete granulu skladovat ve vzduchotěsné nádobě, stejně jako müsli. Takto připravenou granolu pak máte již každé ráno po ruce a stačí si ji jen zamíchat do jogurtu a případně dosladit medem, či přidat ještě čerstvé ovoce. Poznejte všechny přínosy této zdravé pochoutky.

Pro lepší trávení

Jako pomůcka pro dobré trávení, je granola téměř bezkonkurenční. Obsahuje jak rozpustnou, tak i nerozpustnou vlákninu, která je klíčová pro zdravé zažívání. Vláknina reguluje trávení, podporuje peristaltiku střev a také zvětšuje objem stolice. Rozpustná vláknina je dobrá pro zmírnění příznaků zácpy, které mohou vést hned k několika zdravotním problémům, včetně kolorektálního karcinomu, poruchy trávení, pálení žáhy a plynatosti.

Pro štíhlý pas

Granola je skvělou volbou pro zdravé stravování, jde o lehké jídlo, které je přímo nadupané živinami. Snídaně obsahující granolu vás zasytí na několik hodin a zároveň díky pozvolnému uvolňování energie, se vyhnete nechtěným svačinkám. Další výhodou je nízký obsah cholesterolu a vysoký podíl vlákniny.

Přispívá ke snížení cholesterolu

A když už je zmínka o cholesterolu, tak rozpustná vláknina je jedním z nejúčinnějších prostředků ke snižování hladiny takzvaného špatného LDL cholesterolu, a naopak podporuje šíření zdravého HLD cholesterolu v celém těle. Snížením škodlivého cholesterolu v krevním řečišti předcházíte vzniku plaku v tepnách a žílách. Tento druh plaku může způsobit zvýšenou zátěž cévního systému a tím má i negativní dopad na celý kardiovaskulární systém. Abyste zvýšili tyto příznivé účinky, vybírejte si granolu bohatou na oříšky a zároveň si dejte pozor na přítomné tuky. Stále platí, že se vyplatí vybrat si kvalitní produkt, nebo si připravit domácí granolu.

Domácí granola s banánem a oříšky

Budete potřebovat:
1,5 hrnku ovesných vloček
½ hrnku drcených lískových oříšků
2 střední zralé banány
1 polévková lžíce kokosového tuku
1 polévková lžíce kakaa

Připravte si plech vyložený pečicím papírem a zapněte si troubu na 150 °C. Do připravené misky si nakrájejte banán, přidejte kokosový tuk a rozmixujte. Dále do směsi vmíchejte kakao, přidejte vločky, ořechy a důkladně promíchejte. Takto připravenou směs rozprostřete na plech a vložte do trouby. Pečte pozvolna půl hodiny a každých 10 minut směs promíchávejte. Pokud chcete mít ve směsi větší hrudky, pečte ještě přibližně o 10 minut navíc. Již hotovou a vychladlou směs skladujte v dobře uzavřené nádobě, skladování je stejné jako u běžného müsli.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat