Prostreno.cz

Humr pro zdravé srdce a silné kosti

Humr je v našich končinách poněkud exotický druh, pokud bychom pátrali ve starších kuchařských knihách, našli bychom recepty spíše na přípravu raků než humrů. Ale díky dovozu si můžeme čas od času dopřát i tohoto většího korýše. Existuje hned několik důvodů, proč si čas od času dopřát i tento mořský klenot.

Pokud jde o korýše, nejslavnější z těchto mořských tvorů je humr mořský. Toto zvláštní podmořské stvoření je také považováno za pochoutku či luxusní jídlo v mnoha částech světa. Humr je vyvážen téměř do celého světa, ovšem nejvíce populární je v Severní Americe. Navzdory tomu, že lahodný humr je pro mnoho lidí dražší potravinou, přesto je stále populárnější i v našich končinách. I když je příprava humra poněkud náročnější, za tu porci masa plné živin to rozhodně stojí. Humr obsahuje spoustu cenných minerálů a vitaminů. A jaké jsou přínosy tohoto masa?

Pro zdraví srdce

Přestože humr obsahuje výrazné množství sodíku, které může negativně ovlivnit zdraví srdce, obsahuje zároveň užitečné tuky, které mohou eliminovat zánět a vznik aterosklerózy. Vysoká koncentrace omega-3 a omega-6, přispívá k vyrovnání hladiny cholesterolu v těle a tím je přínosem nejen pro naše srdce, ale i celou oběhovou soustavu.

Zlepšuje nervový systém

Existuje řada jedinečných minerálů a vitaminů, které jsou ve velkých množstvích obsaženy v humřím mase, včetně důležitého vitaminu B12, který je přímo spojen s udržováním integrity nervu a správným fungováním nervového systému. Kromě toho je humr velmi dobrým zdrojem cholinu, který může zvýšit vaši produkci neurotransmiterů a tím zvýšit mozkovou funkci a účinnost. Dokonce snižuje riziko některých onemocnění, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

Dodá tělu energii

Jednou z největších předností humra je vysoký obsah bílkovin. Bílkoviny jsou nezbytnou součástí naší stravy, protože nám poskytují potřebnou energii. Veškeré bílkoviny z naší stravy jsou potřebné pro růst a opravu buněk, veškerý nepoužité zásoby jsou skladovány pro přeměnu na energii.

Pro silné kosti

Humr je přímo nabitý vápníkem a fosforem, oba tyto minerály jsou klíčové pro zdraví kostí. Tyto minerály se podílejí na udržení kostní minerální hustoty, což napomáhá předcházet osteoporóze a jiným problémům souvisejícím s přibývajícím věkem.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat