Prostreno.cz

Fíky pomáhají jako prevence před rakovinou

Jste zapřisáhlým fanouškem plodů fíkovníku? V tom případě na tom určitě nic neměňte. S jejich pomocí snížíte pravděpodobnost rakoviny prsu i kardiovaskulárních chorob. A naopak zvýšíte své šance na hubnutí!

Máte rádi sladké fíky? To je ale dobrá zpráva! Tyto plody s dlouhou tradicí, které pravděpodobně pocházejí z Egypta, vám nabízí kromě své lahodné chuti i mnoho zajímavých výhod. Sušené nebo čerstvé? To máte jedno, v obou variantách číhají tato pozitiva! Které z nich vám je nejsympatičtější?

Regulace krevního tlaku. Přijde vhod?

Vysoký krevní tlak není žádná legrace, neboť stojí za celou řadou vážných potíží. Jmenovat bychom mohli třeba kornatění tepen, ischemickou chorobu srdeční nebo infarkt myokardu. V sázce je také zhoršení či ztráta zraku a selhání ledvin. Ptáte se, co se dá udělat pro to, aby se tlak vrátil do bezpečných hodnot? Přispět k tomu můžete tím, že budete často jíst fíky, které díky vysokému podílu draslíku na celou situaci „dohlédnou“. Zmíněný minerál ale oceníte i z jiných důvodů, protože se účastní procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy, povzbuzuje peristaltiku střev a pomáhá udržovat vodní rovnováhu tkání.

Přírodní lék na osteoporózu? Kupodivu také

Fíky mají ve srovnání s jinými druhy ovoce poměrně málo vitaminu C, ale to ještě neznamená, že to nedoženou jinak. Poznatky jisté americké studie sdělují, že ve velmi příznivém poměru obsahují vápník a fosfor, čímž přispívají k obnově kostní tkáně. A přesně z tohoto důvodu jsou také vřele doporučovány pacientům s osteoporózou.

Pomoc při hubnutí, kterou využijete nejen v létě

Plody fíkovníku jsou sladké, proto by vás možná ani ve snu nenapadlo, že platí za dietní potravinu. Někteří nutriční specialisté tvrdí, že velké množství vlákniny v nich obsažené zpomaluje rychlost trávení, čímž zajistí výrazně delší pocit sytosti. Vláknina všeobecně blahodárně působí na funkce trávicího ústrojí, jelikož čistí střeva. Ovšem stejně spolehlivě přispívá k řešení žlučníkových a jaterních problémů.

Prevence před rakovinou. Nenechte si ji ujít

Asi všechny druhy rakoviny jsou pořádně velkým strašákem, ta prsu nevyjímaje. Právě fíky však mohou pomoci vaše ňadra ochránit, jelikož překypují antioxidanty a dalšími cennými složkami. Alespoň tak to na základě několika studií uvádí američtí vědci, kteří se domnívají, že pravidelná konzumace fíků snižuje riziko rakoviny prsu o 34 %.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat