Prostreno.cz

Kokosová voda vs. kokosové mléko. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Mnoho lidí tápe, jaký je rozdíl mezi kokosovým mlékem a kokosovou vodou, když obojí obsahuje některé stejné živiny. Proč jsou tyhle položky tak odlišné? Mléko není voda a voda není mléko. Z těchto důvodů!

Čím více je člověk zainteresovaný do zdravého životního stylu, tím více si všímá i drobných nuancí. V případě kokosového mléka a kokosové vody se rozdíly týkají toho, z jaké části kokosu obsah toho či onoho pochází, jak je na tom hustota živin a v čem tkví skutečné přínosy pro zdraví. A výsledky tohoto rozstřelu? Tady jsou!

Kokosová voda

Když uvidíte někoho, kdo otevře mladý kokos a nasaje tekutinu uloženou uvnitř, pije kokosovou vodu. V posledních letech kokosová voda zaznamenala obrovský nárůst popularity, a to díky jejímu nutričnímu obsahu a báječné účinnosti omlazujícího a rehydratačního nápoje po intenzivní fyzické aktivitě.

Kokosová voda má vysoký obsah sodíku, draslíku a elektrolytů, které tělo vyčerpává právě při cvičení. Studie prokázaly, že lidé, kteří pravidelně pijí kokosovou vodu, jsou lépe hydratováni. Kokosová voda přitom obsahuje pouze asi 45 kalorií na šálek, a přestože je to víc než u normální vody, poskytuje slušnější „balíček“ minerálů a živin, které pomáhají při regeneraci organismu a zároveň chrání kardiovaskulární systém před vysokým krevním tlakem, aterosklerózou, infarktem a mrtvicí.

Kokosové mléko

Kokosové mléko je produkt, který se pojí se zralým kokosem a který se vyrábí z dužniny kokosového ořechu, do které se zapracuje horká voda. Na rozdíl od vody kokosové musí být kokosové mléko ještě před vlastním použitím zpracováno. Výsledné mléko je pak výrazně silnější než voda z kokosu, a také má odlišný nutriční profil.

Zatímco v kokosové vodě je méně než 50 kalorií, ve sklenici kokosového mléka je více než 500 kalorií. Z tohoto důvodu se mléko často používá v krémových pokrmech. Asi není nutné podotýkat, že lidé, kteří se snaží zhubnout nebo chránit své kardiovaskulární zdraví, by měli být při jeho konzumaci obezřetní. Na druhou stranu kokosové mléko kromě kalorií a tuků nabízí také hořčík, vitamin C, vlákninu a železo. Platí, že již malé množství tohoto silného mléka poskytne chuť, kterou hledáte. Navíc je vhodné i pro osoby trpí intolerancí na lepek či laktózu.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat