Prostreno.cz

Ovčí mléko. Je skutečně tak zdravé, jak se tvrdí?

Ovčí mléko je vynikající alternativou kravského mléka a poskytuje řadu zdravotních přínosů. Proč by ho měly pít nastávající maminky a jak může být užitečné v období chřipek a nachlazení? Tohle jsou odpovědi!

Ovčí mléko je známé po tisíce let jako forma výživy, a přestože není tak rozšířené jako mléko kravské, existují jisté důvody, proč jej lidé milují. A rozhodně za to nemůže jen výroba slavných sýrů, jako je třeba feta či Roquefort. Takhle konzumace ovčího mléka působí na lidské zdraví!

Zvyšuje imunitu

S bohatou kombinací minerálů a živin obsažených v ovčím mléce, včetně vitaminů A a E, může i váš imunitní systém získat solidní zdravou podporu. Áčko a éčko fungují jako antioxidanty, které vyhledávají volné radikály a odstraňují je ze systému, čímž zabraňují nástupu chronických onemocnění a oxidativního stresu. Tento typ mléka je také velmi dobrý pro zlepšení zdraví a vzhledu kůže, zejména díky aktivitě vitaminu E.

Růst a vývoj

Pokud jde o obsah proteinů, s 5,4 gramy bílkovin na 100 gramů mléka je ovčí verze lepší než ta kravská (3,2 gramu). A právě proto je ovčí mléko extrémně důležité pro růst a vývoj, neboť proteiny působí na produkci tkání, buněk a kostní hmoty v těle. Kromě toho je bílkovina skvělou formou snadno použitelné a snadno přístupné energie.

Prevence proti vrozeným vadám

Ovčí mléko obsahuje vitaminy skupiny B, včetně vysokého obsahu kyseliny listové, která je nesmírně důležitá pro reprodukční zdraví žen, stejně jako celý metabolismus. Nedostatek folátu je naopak úzce spojen s defekty neurální trubice, které mohou trvale ovlivnit kvalitu života dítěte. Z tohoto důvodu ovčí mléko může patřit ke skvělým způsobům vyvažujícím hormonální hladiny.

Regulace krevního tlaku

Koncentrace klíčových aminokyselin v ovčím mléce je vyšší než u jiných typů mlék (kravském či třeba buvolím). Tyto aminokyseliny působí podobným způsobem, jako některé léky krotí krevní tlak.

Kostní minerální hustota

Ovčí mléko obsahuje působivou řadu esenciálních minerálů, včetně zinku, hořčíku a vápníku. Jedná se o důležité nutnosti, které se podílejí na zvýšení kostní minerální hustoty v těle. Chcete-li zabránit nástupu osteoporózy a toužíte-li zajistit si aktivní zdravý životní styl i do vyššího věku, je konzumace výše zmíněného mléka tím pravým ořechovým. (Mimochodem, ovčí mléko obsahuje zhruba dvakrát tolik vápníku než kravské a kozí mléko!)

Nízká hladina cholesterolu

Je pravda, že ovčí mléko obsahuje téměř dvakrát tolik tuku než mléko kravské, na druhou stranu však ne všechny tuky jsou špatné. Ve skutečnosti mohou mononenasycené tuky, jako jsou ty, které se nacházejí právě v ovčím mléce, skutečně přispět ke snížení celkového celkového cholesterolu v těle.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat