Prostreno.cz

Nasbírejte si šípky. Pomohou od křečových žil a posilují organismus

Chutná vám šípkový čaj? Proč si tedy materiál nutný jeho k přípravě nenasušit do zásoby? Tenhle nápoj, kromě toho, že vás zahřeje, pomůže při infekcích i parodontóze. Také urychluje regeneraci zlomenin!

Pro mnohé jsou šípky neodmyslitelným symbolem podzimu. Máte to stejně? Pak na nic nečekejte a vyrazte pro ně do přírody, ať nezmeškáte jejich sběr, který nepotrvá věčně. K čemu se vám budou hodit a kde přesně je hledat?

Kudy pro léčivý poklad? Přece k lesu

Růže šípková se jako rozvětvený keř vyskytuje v celé Evropě – a to ve velkém množství poddruhů a kříženců. Je nenáročná na půdu, tudíž se s ní zpravidla setkáte u cest, na skalnatých stráních a při okrajích lesů. Šípky se pak sbírají během září a října, tedy v období před jejich plnou zralostí, kdy jsou ještě tvrdé a mohou se pochlubit světle červenou barvou. V tuto dobu totiž mají největší obsah vitaminů, což vědí všichni zasvěcení bylinkáři. Nutno zmínit, že se suší rychle, a to při teplotě do 60 stupňů Celsia. V jakých situacích si tento medikament můžete naordinovat?

Lék na únavu, horečku i zlomeniny

V medicíně i lidovém léčitelství se červené plody využívají k posílení imunity a vlastně i celého organismu. Příznivě působí na látkovou přeměnu při podzimní únavě, zatímco pomáhají v boji proti infekčním onemocněním, jež doprovází horečka. Šípky jsou rovněž doporučovaným preventivním prostředkem, který zabraňuje lámavosti krevních kapilár, a rovněž je ocení pacienti s parodontózou či zlomeninami kostí, neboť urychlují jejich hojení.

Záchrana při průjmu i zánětech

Plody růže se po celá staletí „nasazují“ i na nejrůznější záněty a křečové žíly. Ovšem uplatní se i v případě cukrovky, černého kašle, těžkostech při močení, silné menstruaci, hemoroidech nebo slzení očí. Na šípky mohou vsadit také jedinci, které trápí průjem, chudokrevnost, nemoci žlučníku, vředy v dutině ústní, popřípadě angína a bolesti v krku. Nelze nezmínit, že nemají žádné kontraindikace ani vedlejší účinky, takže se dají užívat i dlouhodobě. Kromě čaje z nich lze připravit lahodné víno, marmeláda nebo kompot.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat