Prostreno.cz

Sezamová pasta: Potěší chuťové buňky i organismus

Sezamová pasta neboli tahini je vynikající ochucovadlo, a zároveň obsahuje řadu překvapivých zdraví prospěšných látek! Tahini se neztratí v žádné domácnosti, oceníte ji například v zeleninových salátech, sendvičích, polévkách, jako dip, a dokonce i v dezertech. A jaké jsou její přínosy?

Tahini je mírně ředěná sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli. Je k dostání ve dvou variantách, z loupaných sezamových semínek a z neloupaných. Historie sezamové pasty sahá až do starověké Persie, odkud se rozšířila do Izraele a odtud do celého světa. Její obliba a poptávka po ní se stále zvyšuje a není se čemu divit.

Co obsahuje?

Pokud jde o výživu, je tahini bohatá na potřebné mastné kyseliny, včetně omega-3 a omega-6, dále obsahuje dobré množství bílkovin, draslíku, manganu, vápníku, železa, sodíku a vlákniny. Přibližně v jedné polévkové lžíci získáte téměř 90 kalorií, což je přibližně 12 % denního příjmu tuků, ale většina z nich bude mono nenasycených a polynenasycených tuků. Jedna lžíce obsahuje také přibližně 5 % vlákniny z celkového denního příjmu. A proč tahini zařadit i do vašeho jídelníčku?

Reguluje krevní tlak

V tahini obsahuje mírné množství draslíku, stejně jako další důležité antioxidanty, které mohou přispět ke snížení zánětu a také krevního tlaku. S odstraněním hypertenze snížíte riziko aterosklerózy, srdečních záchvatů a mrtvic.

Hormonální rovnováha

Fytoestrogeny, které se vyskytují v sezamových semenech, mohou mít významný vliv pro ženy, zvláště ty, které procházejí menopauzou. Když konzumujete estrogenní potraviny během této doby, vaše tělo je méně náchylné na hormonální výkyvy.

Pro zdraví pokožky

O omega-3 mastných kyselinách je známo, že jsou do určité míry antioxidanty, stejně jako některé další vitaminy a minerály v této pastě. To může pomoci snížit zánět v celém těle, zmírnit symptomy psoriázy, ekzémů a akné, stejně jako zpomalit tvorbu vrásek a věkových skvrn.

Absorpce živin

Studie prokázali, že vysoká hladina aminokyselin a vitaminů nalezených v této populární pastě je schopna zvýšit vstřebávání živin ve střevě.

Kostní minerální hustota

Díky různorodému minerálnímu profilu, včetně mědi, fosforu, vápníku a železa, může sezamová pasta přispět i ke zvýšení hustoty kostí a předcházet vzniku osteoporózy.

Redukce hmotnosti

Zatímco tahini má vysoký obsah kalorií, nesmí se také zapomínat na důležité živiny a poměr kvalitních tuků, které mohou nastartovat metabolismus a pomocí v úsilí o snížení hmotnosti.

Cholesterol

Ačkoli tahini má poněkud vysoký obsah tuku, většinou jde o dobré tuky, včetně mono nenasycených tuků, které mohou zlepšit vaši hladinu cholesterolu.

Dobrý zdroj železa

Pro jedince, kteří potřebují zvýšit příjem železa, je tahini tou správnou volbou, protože 1 polévková lžíce této pasty obsahuje téměř 2,5 mg železa. Železo je potřebné pro krvetvorbu, jeho nedostatek může vést až k anémii.

Zlepšuje imunitu

Tahini je minerální elektrárna, která celkově posiluje imunitní systém. Vysoký obsah zinku, selenu, železa a mědi v tahini pomáhá v boji s virovými a bakteriálními infekcemi. Zinek, železo a měď usnadňují tvorbu bílých krvinek, které bojují proti zárodkům. Selen má schopnost podporovat enzymy v těle tak, aby mohly dostatečně uvolňovat množství protilátek.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat